SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. V nadaljnjih nekaj objavah na spletni strani bomo zato ponovno objavili poročila o najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Začeli bomo s tistimi, ki so časovno najbolj oddaljeni.

RAZSTAVA OB 15 OBLETNICI USTANOVITVE IN DELOVANJA MSNZ NA IDRIJSKEM

V počastitev petnajste obletnice ustanovitve in delovanja Manevrske strukture Narodne zaščite in štirinajste obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA iz ozemlja Republike Slovenije, je Območno združenje Veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno dne 28.10.2005 pripravilo razstavo s pomenljivim naslovom »Uporniki z razlogom«. Razstavo, ki je postavljena v Mali galeriji Mestnega muzeja Idrija, na Idrijskem gradu Gewerkenegg, je odprl minister za obrambo g. Karl Erjavec. Avtorji razstave g. Albin Mikulič iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske, zbiratelj g. Vito Breginc in člani vodstva OZ VVS Idrija-Cerkno, z razstavo predstavljajo dogodke in ljudi, ki so s svojim domoljubnim prispevkom pomagali udejanjiti projekt Manevrske strukture Narodne zaščite na državni ravni, na ravni Severnoprimorske pokrajine in na območju občin Idrija in Cerkno. Projekt je obsegal predvsem tajno zagotovitev oborožitve, formiranje vojaških enot ter intenzivno obveščevalno spremljanje aktivnosti tedanje JLA.
Razstava je zasnovana na zbranih arhivskih dokumentih, bogatem fotografskem gradivu in na osebnih pričevanjih udeležencev takratnih dogodkov. Zbrano gradivo je računalniško obdelal in oblikoval g. Silvo Hrovat. Razstava je za ogled odprta do sredine meseca novembra.

 

Na otvoritveni slovesnosti je številno občinstvo v imenu organizatorjev pozdravil predsednik Območnega združenja g. Marijan Platiše, o projektu Manevrske strukture Narodne zaščite in o razstavi je spregovoril g. Albin Mikulič, razstavo pa je po priložnostnem nagovoru odprl minister za obrambo g. Karl Erjavec.

 

V kulturnem programu sta nastopila pevec Aleš Hadalin in orgličar Miro Božič.

Pred otvoritveno slovesnostjo se je minister za obrambo g. Karl Erjavec v sejni sobi Občine Idrije sestal tudi z Idrijskim županom g. Damjanom Krapšem, predstavniki občinske uprave, predstavniki civilne zaščite in gasilcev. Na srečanju z županom je beseda tekala predvsem o aktualnih razmerah v Občini Idrija. Kot je na srečanju izpostavil idrijski župan, je Idrija ena tistih občin, ki v gospodarstvo in znanje vlaga veliko sredstev, s tem pa občini in posredno državi prinaša določen napredek.

Občina pa se sooča s številnimi naravnimi nesrečami: obilno količino snežnih padavin, plazovi, povodnjimi in potresi, kakor tudi s tektonsko prelomnico. Rudnik živega srebra pa je pustil ogromne posledice tako v podzemlju, kot tudi na sami podobi mesta. Zato je pomembno, da ima občina dobro delujočo gasilsko organizacijo in civilno zaščito, ki sta ključni za posredovanje ob naravnih in ostalih nesrečah. Minister Erjavec je bil nad dejstvom, da se občina Idrija sooča s takšnimi problemi presenečen in obljubil, da bodo v resornemu ministrstvu tem problemom v bodoče posvetili še večjo pozornost.