SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. V nadaljnjih nekaj objavah na spletni strani bomo zato ponovno objavili poročila o najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Začeli bomo s tistimi, ki so časovno najbolj oddaljeni.

VETERANI SO DAN DRŽAVNOSTI OBELEŽILI NA SVEČANOSTI V IDRIJSKIH KRNICAH

Na predvečer Dneva državnosti in v sklopu prireditev ob praznovanju 22. junija – praznika občine Idrija, je Območno združenje v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Krnice – Masore in Turističnim društvom Idrijske Krnice, 24.6.2005 pripravilo svečanost v počastitev teh praznikov. Svečanost, ki je izzvenela tudi v zahvalo domačinom, ki so v času osamosvojitvene vojne nudili gostoljubje enotam in vojakom Teritorialne obrambe, ki so bili razmeščeni na tem območju, je potekala v Idrijskih Krnicah, visoko ležeči vasici nad Spodnjo Idrijo.

Z besedami: »Majhnim se tudi majhne stvari zdijo velike, je krilatica, katero bi lahko kdo uporabil tudi za Slovensko osamosvojitveno vojno, ki se na Primorskem začela že, ko so v Ljubljani komaj ugasnili reflektorji razglasitvene slovesnosti. Toda njene posledice so bile za Slovenke in Slovence tako daljnosežne, da jo bomo tudi v prihodnje vse bolj cenili, še zlasti po tem kaj nam je prinesla. Bila je in ostaja zgodovinsko pomembna…..« je Marijan Platiše, predsednik Območnega združenja nagovoril veterane, domačine in goste. Prisotnim je dobrodošlico zaželel tudi Niko Podgornik, predsednik Krajevne skupnosti Krnice – Masore.

V svojem slavnostnem nagovoru je Damjan Krapš, župan občine Idrija, vsem čestital dan državnosti in praznik občine Idrija ter se veteranom vojne za Slovenijo zahvalil za njihov prispevek v osamosvojitveni vojni. Domačinom pa namenil nekaj vzpodbudnih misli za njihovo vztrajanje v zahtevnih bivanjskih razmerah in za nadaljnji razvoj tega območja.

 

Veterani so svečanost izkoristili za podelitev bronastih plaket ZVVS svojim zaslužnim članom ter za podelitev spominskih znakov »Vrhnika – Logatec 1991«, ki ga je sodelujočim Idrijskim Teritorialcem podelil Miro Pogačnik, predsednik OZVVS Logatec.

 

V kulturnem delu svečanosti so sodelovali pevci Idrijskega okteta, harmonikar Jaka Kenk iz Glasbene šole Idrija ter igralke in igralci Teatra NKUL Kulturno umetniškega društva Cerkno, ki so se prisotnim predstavili s poulično komično gledališko predstavo o »Partizani«.
Ko se je stemnilo, se je svečanost prevesila v kresovanje in v prijetno družabno srečanje veteranov in domačinov od blizu in daleč.