SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. V nadaljnjih nekaj objavah na spletni strani bomo zato ponovno objavili poročila najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Začeli bomo s tistimi, ki so časovno najbolj oddaljeni.

ODPRTJE RAZSTAVE »ČLOVEKA NIKAR« IN PODELITEV BOJNIH ZNAKOV

Letošnje praznovanje obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, so veterani združili s praznovanjem občinskega praznika občine Cerkno, katerega ta praznuje v spomin na ustanovitev Vojkove brigade in rojstvo slovitega matematika dr. Franca Močnika.
Ob tej priložnosti so se veterani vojne za Slovenijo, veterani Policijskega veteranskega združenja Sever in številni Cerkljani, dne 28.9.2007 zbrali na otvoritvi razstave »Človeka nikar…«, ki z dokumentarnim gradivom predstavlja aktivnosti slovenske Policije v času osamosvajanja Slovenije.
Razstavo so pripravili v Muzeju slovenske Policije in jo pa predlog OZ VVS Idrija – Cerkno postavili tudi v prostorih Cerkljanskega muzeja, ki je prijazno zagotovil vse potrebno za domovanje te razstave v cerkljanski muzejski hiši do 15. novembra.
Na dobro obiskani otvoritveni slovesnosti je prisotnim najprej spregovorila Milojka Magajne, kustosinja Cerkljanskega muzeja. V pozdravnem nagovoru ni mogla mimo neprecenljive škode, ki jo je nedavna vojna ujma, ki je prizadela tudi Cerkljansko, povzročila v soteski Pasice, ko je podivjano vodovje odneslo domala vse barake legendarne partizanske bolnišnice Franja, ki kot spomenik humanosti kandidira za vpis v seznam Unescove kulturne dediščine.
Zbrane sta nagovorila tudi Benedikt Bajec predsednik OZ ZVVS Idrija – Cerkno in Angel Vidmar, podpredsednik Policijskega veteranskega združenja Sever. Razstavo pa je s priložnostnim nagovorom otvoril Jurij Kavčič, župan občine Cerkno.
Kot je v sojem predstavitvenem nagovoru poudarila avtorica razstave, kustosinja Policijskega muzeja Biserka Debeljak, razstava prikazuje posredne in neposredne vzroke za okupacijo Slovenije. Zajema čas od 1. 12. 1989 do 26. 10. 1991, od preprečitve “mitinga resnice” v Ljubljani do dogodkov s koprskega pristanišča, ko je zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo. Razstava je na poti po Sloveniji z namenom, da z njeno vsebino seznanimo vse, predvsem pa mlade, saj petnajst letniki niti ne vedo, da je bila leta 1991 v Sloveniji vojna in da opozorimo pristojne na Ministrstvu za šolstvo Republike Slovenije, da s to epoho slovenske zgodovine dopolnijo učne načrte za zgodovinske predmete tako za osnovne kot srednje šole…., je svojo pripoved o razstavi in o slovenski osamosvojitveni vojni zaključila Biserka Debeljak.
V kulturnem programu otvoritvene slovesnosti so nastopili pevci pevskega zbora Pobje iz Črnega vrha nad Idrijo ter učenci podružnice Glasbene šole Idrija iz Cerknega.
Po dobro obiskani otvoritvi razstave, so se veterani in drugi udeleženci zbrali v dvorani Gasilskega doma Cerkno, kjer je potekalo tradicionalno srečanje veteranov vojne za Slovenijo, na katerem so bili podeljeni tudi spominski bojni znaki za udeležbo v vojni 1991 in medalje MSNZ.