SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. V nadaljnjih nekaj objavah na spletni strani bomo zato ponovno objavili poročila najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Začeli bomo s tistimi, ki so časovno najbolj oddaljeni.

PETO PRVENSTVO VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO V VELESLALOMU JE IMELO ZNAČAJ DRŽAVNEGA PRVENSTVA
Pred štirimi leti so se v okviru spominskih smučarskih tekem »Partizanske smučine – Cerkno 45«, veterani vojne za Slovenijo iz Severnoprimorske prvič pomerili na svojem odprtem prvenstvu v veleslalomu. Letošnje peto prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu, ki je potekalo 30. januarja 2009, pa je prvič dobilo vseslovenski značaj.

Zamisli organizatorjev – Območnega združenja ZVVS Idrija-Cerkno, da se veterani vojn iz vse Slovenije srečajo na svojem veleslalomskem prvenstvu, je pritrdila tudi letošnja rekordna udeležba, tako po številu udeležencev, kot po številu sodelujočih veteranskih organizacij in združenj.
Na veleslalomskem tekmovanju je sodelovalo 245 tekmovalcev iz 23 območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, 4 območnih združenj Policijskega veteranskega združenja Sever in iz 3 območnih združenj Zveze slovenskih častnikov. Tokrat so tekmovalci Policijskega veteranskega združenja Sever, prvič tekmovali v svoji kategoriji. Tekmovalci Zveze slovenskih častnikov pa so tekmovali v dveh starostnih kategorijah.
Po otvoritveni slovesnosti, dvigu slovenske zastave in pozdravnimi nagovori udeležencem, so smučarska tekmovanja odprli smučarji po starem, ki so udeležencem prikazali stare tehnike smučanja.
Na tem prvenstvu se je začel tudi ciklus tekmovanj za nov prehodni pokal veteranskega prvenstva v veleslalomu.
Med veterani vojne za Slovenijo se je v ekipno konkurenco uvrstilo devet ekip. Najboljša je bila ekipa Območnega združenja Idrija-Cerkno, druga je bila ekipa Območnega združenja Zgornja Gorenjska, tretja pa ekipa Območnega združenja Mežiška dolina.

 

Po končanem tekmovalnem delu se je druženje udeležencev nadaljevalo v Cerknem. V Hotelu Cerkno je najprej nastopil Pihalni orkester Eta Cerkno, kulturni del prireditve pa so s petjem in recitacijami obogatili učenci in učenke Osnovne šole Cerkno. Prireditve se je udeležil tudi eden od dveh še živečih udeležencev tekem iz leta 1945 g. Martin Urh.

 

Udeležence so nagovorili številni govorci. V slavnostnem nagovoru pa je spregovoril odposlanec ministrice za obrambo, poveljnik poveljstva sil polkovnik mag. Andrej Osterman. Generalni sekretar ZVVS g. Mitja Jankovič pa je najuspešnejšim veteranskim ekipam, tekmovalkam in tekmovalcem podelil zaslužene medalje in pokale.