SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. V nadaljnjih nekaj objavah na spletni strani bomo zato ponovno objavili poročila najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Začeli bomo s tistimi, ki so časovno najbolj oddaljeni.

OB DRUŽENJU NEKDANJIH SOBORCEV OBUJALI ZGODOVINSKIA IZROČILA

V počastitev Dneva državnosti so veterani poleg 5. Odprtega tekmovanja z MK puško, pripravili tudi celodnevno srečanje veteranov ter njihovih družinskih članov, ki je potekalo 3. julija 2010 na Vojskem.

 

Tradicionalnega strelskega tekmovanja z MK puško se je udeležilo preko 60 strelcev in strelk, med njimi 6 ekip iz sosednjih območnih združenj. Del udeležencev srečanja pa se je v času, ko je bilo na strelišču izvedeno streljanje, podalo na pohod do Hudournika in se s polaganjem venca na grobišču na Vojščici poklonil spominu na padle partizane. Srečanje, katerega se je udeležilo preko sto članov se je v popoldanskem času nadaljevalo s prijetnim druženjem in obujanjem spominov.

V sodelovanju z OZ ZSČ Idrija-Cerkno je bila 29.5.2010 organizirana strokovna ekskurzija v Maribor. Udeleženci so si ogledali vojašnico Generala Maistra in kadetnico. V Pekrah pa obudili spomine na »pekrske dogodke« maja 1991. Strokovno ekskurzijo so nadaljevali in zaključili s prijetnim druženjem na splavarjenju po reki Dravi.

 

V prvih dneh oktobra 2010 so se veterani skupaj z veterani iz OZ VVS Logatec in OZ VVS Vrhnika-Borovnica udeležili strokovne ekskurzije v Beograd in Šumadijo. Ob povratku pa so si ogledali še Vukovar, pomnik – grozot in travmatičnih posledic domovinske vojne.

Ob Martinovem 2010 je bilo prvič organizirano martinovanje s strokovno ekskurzijo po Vipavski dolini. V spremstvu odličnega vodiča so udeleženci v Zgornji Branici najprej obudili bogato vojaško življenjsko pot barona Čehovina in si ogledali njegov spomenik. Nato jih je pot vodila skozi vas Goče v Vipavo. Po ogledu vseh znamenitosti in predstavitvi zgodovine Vipave, smo si v vinoteki ogledali krajši film o Vipavski dolini in dokumentaren film o poteku dogodkov v času osamosvojitvene vojne. Strokovni del smo zaključili v vojašnici Vipava z ogledom izredno zanimivega muzeja 1. svetovne vojne. Družabni del pa se je nadaljeval z martinovo večerjo in veselim martinovanjem.