SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. V nadaljnjih nekaj objavah na spletni strani bomo zato ponovno objavili poročila najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Začeli bomo s tistimi, ki so časovno najbolj oddaljeni.

ODKRILI SPOMINSKO OBELEŽJE V SPOMIN NA OSAMOSVOJITVENO VOJNO

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno je v sodelovanju z Društvom veteranov Sever Severne Primorske in Občino Idrija, v Idriji 19.11.2011 svečano odkrilo spominsko obeležje dogodkom, ki so se v osamosvojitveni vojni za Slovenijo odvijali na območju nekdanje občine Idrija ter ljudem, ki so dali svoj prispevek k samostojnosti naše države.
Svečanosti ob odkritju spominskega obeležja je bila tudi osrednja občinska prireditev ob praznovanju dvajsetletnice osamosvojitve Slovenije in obletnice odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske armade iz ozemlja Republike Slovenije.
S postavitvijo obeležja je pred Osnovno šolo v Idriji nastal spominski park osamosvojitvi Slovenije, saj je postavljeno ob drogu, na katerem je 26. junija pred 20 leti v Idriji prvič zaplapolala Slovenska zastava in še plapola ter ob lipi, ki je bila takrat zasajena v čast samostojne Slovenije.
Obeležje, ki ga je zasnoval arhitekt Silvij Jereb, v svoji oblikovni zasnovi in materialu iz katerega je izdelano, simbolizira klenost in enotnost ljudi, ki so nesebično prispevali k osamosvajanju Slovenije. Njegovo sporočilnost pa dopolnjuje posvetilo zapisano na obeležju, katerega je sestavil prof. Janez Kavčič.

 

Slavnostni govornik na svečanosti, akademik, pesnik Ciril Zlobec, je v svojem govoru posebej izpostavil enotnost s katero smo Slovenci vstopili v proces osamosvajanja in potrebo, da bi dandanes s tako enotnostjo pristopali k razreševanju nakopičenih težav. Spomin na osamosvajanje Slovenije so v pozdravnih nagovorih obudili tudi Milena Kržišnik, predsednica Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno, Angel Vidmar, predsednik Društva veteranov Sever severne Primorske in Bojan Sever župan občine Idrija, ki so spominsko obeležje tudi slovesno odkrili.
Priložnostni kulturni program so oblikovali Pihalni orkester Eta Cerkno, Moški pevski zbor Pobje iz Črnega Vrha nad Idrijo in Taja Lakner, učenka OŠ Spodnja Idrija. Na svečanosti so sodelovali tudi pripadniki Gardne enote Slovenske vojske in številnih praporščaki veteranskih organizacij iz sosednjih občin ter sorodnih društev iz občine.
Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Janez Pajer je ob tej priložnosti podelil plakete oziroma znake Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki so jih prejeli arhitekt Silvij Jereb, občini Idrija in Cerkno ter Koncern Kolektor, ki je v zahvalo za podarjeno obeležje prejel tudi posebno zahvalno listino.