SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. V nadaljnjih nekaj objavah na spletni strani bomo zato ponovno objavili poročila najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Začeli bomo s tistimi, ki so časovno najbolj oddaljeni.

USPEŠNO SODELOVANJE S SOSEDNJIMI VETERANSKIMI ZDRUŽENJI TER SORODNIMI VETERANSKIMI IN DOMOLJUBNIMI ORGANIZACIJAMI

Tudi v letu 2011 se je nadaljevalo uspešno sodelovanje veteranskimi združenji iz sosednjih občin in s sorodnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami pri organizaciji in izpeljavi različnih aktivnosti.
V sodelovanju s Območnim združenjem VVS Gornje Posočje  je bil 6.5.2011 organiziran ogled, za javnost še zaprtih podzemnih objektov (bunkerja) na Škrilju pri Kočevski Reki. Udeleženci (ogledu je lahko prisostvovalo le omejeno število) so si ogledali bunker, ki je bil zgrajen v času hladne vojne 80 metrov pod površjem. Obsega 500 m hodnikov in šest podzemnih sob z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorjema za proizvodnjo električne energije. Omogočil bi bivanje Slovenskega republiškega vodstva v primeru atomskega udara. V njem bi brez zunanje pomoči lahko preživeli tudi do 100 dni.

 

V sodelovanju z Območnim združenjem Zveze slovenskih častnikov Idrija-Cerkno je bila 28.5.2011 organizirana zanimiva strokovna ekskurzija v Slovensko Istro. V Kopru so si udeleženci ekskurzije ogledali bojno ladjo Triglav in po temeljiti predstavitvi izvedeli kakšna je njena naloga in vloga vsakega mornarja na ladji.

 

V novembru 2011 je bilo organizirano martinovanje s strokovno ekskurzijo v Pivko, kjer so si udeleženci ogledali Park vojaške zgodovine. Z zanimanjem so si ogledali muzejske eksponate zlasti pa na novo razstavljeno podmornico. Zanimiv je bil film o razvoju tega območja in dogodkih v vojnem času. V bližini Ilirske Bistrice so si ogledali ekološko kmetijo, kjer so degustirali izdelke iz kozjega mleka. Nato so si ogledali Premski grad in se na koncu podali še v rojstno vas Dragutina Ketteja , ter si ogledali njegovo domačijo. Ekskurzijo so v prijetnem vzdušju zaključili z martinovanjem.