DANES PRAZNUJEMO ZMAGO PONOSA, SAMOZAVESTI IN UPORNIŠTVA SLOVENSKEGA NARODA

Danes  27. aprila se spominjamo in praznujemo zmago ponosa in samozavesti, upora in uporništva slovenskega naroda! Spominjamo se ustanovitve OF, dejanja, ki je takrat bila moralna zmaga, zmaga nad vdanostjo v usodo, zmaga zaupanja vase in zmaga odgovornosti za prihodnost lastnega naroda. Jasno in nič kolikokrat moramo ponoviti, da se je na slovenskih tleh bil narodno osvobodilni boj in je slovenski narodni duh in uporništvo slovenskega naroda prepoznalo nevarnost, ki je takrat grozila evropski in svetovni civilizaciji.

Spomnimo se besed in misli Edvarda Kocbeka, zapisane v njegovi Listini o tistem času velikih odločitev in predvsem njegovo samo spraševanje, ki je danes, ob že rojenem modernem fašizmu in rušenju spomenikov, še kako potrebno in sicer, navajam:

»Vse to bo za zanamce nepojmljivo in izgubljeno. Naša strašna vera jim bo nepojmljiva, nihče ne bo mogel sprejeti našega brezpogojnega upanja in goreče ljubezni. Kdo naj poznejšim umirjenim rodovom in od civilizacije razvajenim ljudem razloži drznost, ki smo od nje gnani skočili v nevarnosti, o katerih se nam v prejšnjem življenju ni niti sanjalo! Kdo bo razumel, da smo resnično napravili križ nad preteklostjo in se vrgli prihodnosti v naročje, da smo zapustili vse in se posvetili eni sami stvari-skupni svobodi. Kdo bo razumel, da je bilo tiste dni za nas vse na kocki, prav vse in prav zares!«

In v minulem stoletju, pred tridesetimi leti smo takšno dejanje ponovno doživeli. Ponovno smo se vrgli prihodnosti v naročje, ne da bi vedeli, kaj nas čaka. Vendar smo s takratnim uporom sklenili ta zgodovinski lok slovenskega uporništva in si priborili svojo lastno, samostojno državo.
Zato vojni veterani praznujemo skupaj z borci-veterani NOB! Praznujemo častno in dostojanstveno, brez sprenevedanja, laži in potvarjanja!

Ladislav LIPIČ, predsednik ZVVS