POSLOVIL SE JE DAMJAN KRAPŠ

»Kaplja terana čez rob, mi padla je pred ogledalo….!« je nekoč zapisal Damjan Krapš, nekdanji župan občine Idrija, dolgoletni pripadnik Teritorialne obrambe Idrija in podpornik vojnih veteranov, ki se je v sredo 5. maja za vedno poslovil.
Vojaških veščin se je učil kot Bilečanec ter jih nadgrajeval kot dolgoletni pripadnik Teritorialne obrambe. Začel je kot pripadnik Severnoprimorskega partizanskega odreda, zaključil pa kot varnostni oficir v Občinskem štabu Teritorialne obrambe Idrija, ko je bolezen žal prekmalu prekinila njegovo vojaško kariero.
Teritorialec je bil z vsem svojim vojaškim znanjem, s srcem in dušo. Ob rob diskusijam ob 50. letnici ustanovitve Teritorialne obrambe je med drugim zapisal:
»Prejeli lepa smo Vabila,
Proslava ta nam je v čast,
Dom Kosovela v Sežani,
Ji dajal je prelep obraz.

Pričakovanja nova o naših silah,
Želeli slišati smo tudi to,
Pa je zgodilo se obratno,
pet desetletij je bilo in je bilo…
Poslušali tovariše z Gorice,
poslušali sosede iz Tolmina,
le Idrije ni blo na svetlo,
ki dala je v TO zlato,
čeprav le v zlatem srebru….«

V osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991, ko je eksplozija vojaškega skladišča poškodovala Črni Vrh nad Idrijo, je bil Damjan kot gradbenik imenovan za vodjo strokovne skupine za sanacijo posledic eksplozije. Dober mesec je vodil sanacijo poškodovanih stavb in cestišč v kraju. In to je bila po njegovem mnenju ena zahtevnejših vojaških in gradbenih nalog v njegovi karieri.

 

Damjan je bil vseskozi tudi prijatelj in podpornik dejavnosti naše veteranske organizacije. To se je še zlasti odražalo v obdobju njegovega županovanja. Z naklonjenostjo je spremljal naše aktivnosti, se udeleževal naših dogodkov ter v svojih nastopih z vzpodbudno in bodrilno besedo nagovarjal udeležence.

Slava njegovemu spominu in naj njegovo delo ne bo nikoli pozabljeno!