VABLJENI NA KONCERT ORKESTRA SLOVENSKE VOJSKE

S promenadnim koncertom orkestra Slovenske vojske, ki ga v soboto 29. maja 2021, s pričetkom ob 11.uri na Mestnem trgu v Idriji, pripravljata OZ VVS Idrija Cerkno in Občina Idrija, se začenjajo prireditve v počastitev 30-letnice samostojne Slovenije in 20-letnice delovanja OZ VVS Idrija Cerkno.

Orkester Slovenske vojske, ki bo na koncertu nastopil pod vodstvom dirigenta Gregorja Vidmarja, je bil ustanovljen leta 1996. Slovenska država z njim nadaljuje dolgoletno tradicijo vojaških orkestrov na Slovenskem, ki sega že v čas Marije Terezije, ko je v Ljubljani začela delovati prva stalna vojaška godba.

Danes šteje Orkester Slovenske vojske 50 akademsko izobraženih glasbenic in glasbenikov. Sodeluje na vseh slovesnih dogodkih Slovenske vojske, od obletnic njenih enot in zapriseg vojakov do državnih proslav in meddržavnih srečanj. Ni dogodka ali praznovanja, na katerem ne bi nastopil orkester v eni od svojih zasedb. Z zelo raznolikim opusom in kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti vedno znova ustvari občutek dovršenosti dogodkov in visoke omike, predvsem pa podobo ponosnih pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske.

V petindvajsetih letih delovanja je Orkester Slovenske vojske prehodil uspešno pot razvoja in se izoblikoval v profesionalen, živahen, prizadeven in kakovosten ansambel. Z orkestrom, ki ima preko 200 nastopov na leto, radi sodelujejo tudi mnogi znameniti dirigenti ter številni vrhunski solisti iz domovine in tujine. Preigral je impresiven repertoar in ustvaril številne posnetke. Poseben dokaz njegove visoke kakovosti so redna vabila na koncerte in festivale vojaških orkestrov v različne konce Evrope in ZDA, kjer nastopa kot spoštovanja vreden ambasador slovenske kulture.

Orkester je bil odlikovan z bronasto (1997) in zlato (2006) medaljo Slovenske vojske. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Orkester Slovenske vojske leta 2016, ob njegovi dvajsetletnici, odlikoval z redom za zasluge.

Na dogodku bosta udeležence uvodoma pozdravila Marijan Platiše, predsednik OZ VVS Idrija Cerkno in župan Občine Idrija Tomaž Vencelj, kot slavnostni govornik pa boo navzoče nagovoril poslanec Državnega zbora RS Samo Bevk.

V primeru dežja bo koncert pod arkadami pred Osnovno šolo v Idriji.

Kljub izboljševanju epidemiološke situacije bo prireditev potekala ob upoštevanju ukrepov NIJZ za preprečevanje okužbe s Covid 19.