Z GODBENIKI ORKESTRA SLOVENSKE VOJSKE POČASTILI JUBILEJA

Veterani vojne za Slovenijo Idrija Cerkno so v sodelovanju z Občino Idrija, dvajsetletnico svojega delovanja ter svojih aktivnosti in prizadevanj za ohranjanje spoštljivega spomina na osamosvojitveno vojno ter prenašanje vrednot osamosvajanja Slovenije na mlajše rodove, obeležili s promenadnim koncertom Orkestra Slovenske vojske, ki je v soboto 28. maja 2021 potekal na Mestnem trgu v Idriji.

 

Prireditev, kateri so slovesno noto dodali tudi praporščaki veteranskih IN domoljubnih organizacij, je bila tudi prva v nizu letošnjih dogodkov, ki jih v Idriji namenjajo praznovanju tridesetletnice samostojne Slovenije.

 

 

Marijan Platiše, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno, je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da se z včerajšnjim koncertom z glasbo vračamo v normalno življenje po epidemiji Covid 19 ter pozdravil nekdanje soborce osamosvojitvene vojne, goste, praporščake in člane orkestra.
Idrijski župan Tomaž Vencelj je navzoče nagovoril tudi kot in član Godbenega društva rudarjev Idrija, ki je najstarejša pihalna godba v Evropi. Navzočim je čestital ob obeh jubilejih, istočasno pa jih je povabil na osrednjo občinsko proslavo ob 30-obletnici samostojne države, ki bo 25. junija v parku osamosvojitve Slovenije v Idriji.
Poslanec Državnega zbora RS Samo Bevk je kot slavnostni govornik spomnil na vse prelomne dogodke na poti do samostojne države, od borcev za severno mejo, narodnoosvobodilnega boja, do državotvornih aktivnosti v pripravi na osamosvojitev in vojne za samostojno Slovenijo. Poudaril je pomen povezovanja, solidarnosti in zaupanja, ki naj bodo temeljno gibalo razvoja Slovenije v prihodnje.
V osrednjem delu dogodka se je odvil promenadni koncert Orkestra Slovenske vojske, ki ga vodi dirigent Gregor Vidmar in je v Idriji nastopil prvič. Akademsko izobražene glasbenice in glasbeniki sodelujejo na vseh slovesnih dogodkih Slovenske vojske, od obletnic njenih enot in zapriseg vojakov, pa tudi na državnih proslavah in proslavah lokalnih skupnosti ter na številnih meddržavnih srečanjih. Z zelo raznolikim opusom in kakovostjo svoje poustvarjalne umetnosti, so godbeniki na koncertu ustvarili občutek dovršenosti in visoke omike, ter lepega doživetja za številne obiskovalce, ki so se udeležili koncerta.