SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset le od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. V nadaljnjih nekaj objavah na spletni strani bomo zato ponovno objavili poročila najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Začeli bomo s tistimi, ki so časovno najbolj oddaljeni.

UDELEŽENCI MLADINSKEGA TABORA »TU JE MOJ DOM« OBISKALI VOJSKARSKO PLANOTO
OZ VVS Idrija – Cerkno je 6. Julija 2017 v sodelovanju s CŠOD Cerkno za udeležence mladinskega poletnega tabora »Tu je moj dom«, ki na njihovo pobudo, že drugo leto poteka v Cerknem, organiziralo celodnevno strokovno ekskurzijo na Vojskarsko planoto.
Ekskurzije se je udeležilo 16 učencev iz cele Slovenije in zamejstva ter vodja centra g. Domen Uršič. Udeleženci so si v spremstvu skupine veteranov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija- Cerkno ogledali znamenitosti in spominska obeležja dogodkom, ki so se odvijali na vojskarski planoti.
Na poti na Vojsko so se najprej ustavili pri antenskem stolpu pri Gnezdu, od koder so v sončnem jutru občudovali vrhove Julijcev, Porezen in Blegoš, na južni strani pa prepadne stene Poldanovca in širjave Trnovskega gozda, kjer je med NOB delovala partizanska bolnica Pavla.
Ob prihodu na Vojsko , je udeležence pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Vojsko g. Branko Lapajne in učencem predstavil zgodovino naselja od rimskih časov do danes. Udeležencem strokovne ekskurzije je predstavil tudi dogodke v juniju 1943, ko so italijanski vojaki in fašisti požgali vas.
Udeleženci ekskurzije so z zanimanjem prisluhnili idrijskim veteranom, ki so jih seznanili z dogodki, ki so se tu odvijali med osamosvojitveno vojno za Slovenijo leta 1991. Na Vojskem tedaj je deloval regijski Zbirni center za prebegle častnike in vojake JLA. Tega je organizirala Pešadijsko učna četa Teritorialne obrambe Idrija, pod poveljstvom stotnika Milana Cvelbarja. Dne 24.6.1991 je bilo vpoklicanih okoli 30 pripadnikov te enote, ki so se namestili v tedanjem počitniškem domu IMP , danes CŠOD na Vojskem, ki ga je upravljala domačinka Marica Petrič. Naslednji dan so pričeli s formiranjem in zavarovanjem Zbirnega centra za prebegle vojake in častnike JLA , pri čemer je sodeloval tudi oddelek pripadnikov Zaščitnega voda OŠTO Idrija. Zbirni center se je organiziral in deloval po načrtu s tajnim imenom JEZERO. Dne 26.6. 1991 so preko javke v Dolenji Trebuši, v zbirni center že prispeli prvi pripadniki JLA. Center je deloval neprekinjeno do sredine avgusta 1991, ko so bili prebegli pripadniki JLA prepeljani na druge lokacije, Pešadijsko učna četa TO pa se je dne 15.7.1991 razdolžila. Skozi Zbirni center je šlo več kot 100 prebeglih pripadnikov JLA. Glavna naloga Zbirnega centra je bila: sprejem in zaslišanje prebeglih pripadnikov JLA, vračanje prebeglih na domove, urjenje pripadnikov enote, ter izvajanje ukrepov za konspiracijo in zavarovanje centra. Delovanje Zbirnega centra je bilo vseskozi prikrito, saj je predstavljal enega od pomembnejših ciljev v primeru povračilnih ukrepov JLA, katere poveljujoči so javno izjavljali, da bodo vse tiste pripadnike, ki so prebegnili na stran Teritorialne obrambe poiskali in jih kaznovali.
Po kosilu v domu CŠOD Vojsko so se udeleženci odpeljali do odcepa poti v Partizansko tiskarno Slovenija in se spustili do barak v globeli. Učenci so z zanimanjem delili pripoved vodiča o delu tiskarne med NOB, fotografirali in spraševali.
Po vrnitvi do avtobusa so se odpeljali še do partizanskega grobišča na Vojščici, kjer so jim orisali potek bojev v zadnji nemski ofenzivi na Vojskem spomladi 1945.
Učenci so bili zadovoljni, saj so na poti po vojskarski planoti spoznali del naše preteklosti.