SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. V nadaljnjih nekaj objavah na spletni strani bomo zato ponovno objavili poročila najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Začeli bomo s tistimi, ki so časovno najbolj oddaljeni.

V HIDRII ODKRILI SPOMINSKO OBELEŽJE TAJNEMU SKLADIŠČU OROŽJA TO

V zahvalo in spomin na požrtvovalnost in pogum ljudi, ki so obdobju priprav na osamosvojitev Slovenije, v letih 1990/91, skrbeli za tajno skladišče orožja Teritorialne obrambe Idrija, ki je bilo v prostorih protiatomskega zaklonišča v korporaciji Hidria Rotomatika v Spodnji Kanomlji, so veterani vojne za Slovenijo Idrija Cerkno, ob sodelovanju in ob pomoči korporacije Hidria, tam odkrili spominsko obeležje.
Na slovesnosti, ki je bila v soboto, 21. oktobra 2017, je ob prihodu praporščakov in intoniranju državne himne, navzoče najprej nagovoril Zorko Velikanje, predsednik OZVVS Idrija Cerkno. V imenu gostitelja je dobrodošlico številnim navzočim izrekel Renato Leoni, direktor korporativnega komuniciranja v korporaciji Hidria.
Slavnostni govornik na svečanosti je bil Srečko Lisjak, upokojeni polkovnik Slovenske vojske in častni predsednik ZVVS, v času osamosvajanja Slovenije pa načelnik Pokrajinskega štaba TO Severnoprimorske pokrajine. Poudaril je, da je bilo v tem tajnem skladišču, ki je delovalo od 22. do 28. junija 1991, shranjeno 5 pištol, 3 polavtomatske in 30 avtomatskih pušk ter 2 netrzajna topova s strelivom.
S tem pogumnim dejanjem so vodstvo in zaposleni v podjetju Hidria Rotomatika, pomembno prispevali, da je Jurišni odred TO Idrija, kateremu je bilo orožje namenjeno, v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo, lahko izvajal pomembne vojaške naloge na območju Kanomlje, Idrijskih Krnic, Dol in Črnovrške planote.
Spominsko obeležje so slavnostno odkrili trije udeleženci takratnih dogajanj Bojan Furlan, ki je bil glavni skladiščnik Občinskega štaba TO Idrija, Dušan Jereb, ki je bil pripadnik Zalednega voda Občinskega štaba TO Idrija ter Slavijo Hladnik, kateremu je bila kot zaposlenemu v Rotomatiki Spodnja Idrija, naložena skrb za tajno skladišče.
Ob odkritem obeležju sta spregovorila Vladimir Sedej, predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Severne Primorske, ki je bil med vojno poveljnik Jurišnega odreda TO Idrija, kateremu je bilo namenjeno orožje, ki se je hranilo v tem skladišču ter Angel Vidmar, predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske.
Kulturni program, ki ga je vodila in povezovala Maja Filipič Trpin sta oblikovala Neža Vončina, učenka OŠ Spodnja Idrija z zbranimi recitacijami in Jernej Štremfelj virtuoz na harmoniki.
Poleg domačinov in uglednih gostov, med katerimi so bili tudi Bojan Režun, podžupan občine Idrija, Samo Bevk, svetovalec v kabinetu Ministrice za obrambo ter Brane Tušar, predsednik OZ ZSČ Idrija Cerkno, so se slovesnosti udeležili številni veterani vojne za Slovenijo, Društva veteranov Sever Severne Primorske ter številni praporščaki domoljubnih in veteranskih organizacij s prapori.