IZŠEL JE JUBILEJNI DESETI ZBORNIK LITERARNEGA NATEČAJA

OZ VVS Idrija Cerkno  je 24.6.2021  izdalo knjigo »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«, s podnaslovom zbornik  prispevkov, ki so prispeli na deseti literarni natečaj Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno.

Letošnji literarni natečaj  je bil posvečen tudi obeleževanju 30 letnice osamosvojitve Slovenije in 20 letnice delovanja OZ VVS Idrija Cerkno.

Kot se za jubilej spodobi, je letošnji zbornik, katerega srž predstavljajo prispevki mladih avtorjev, ki so prispeli na letošnji literarni natečaj, obogaten z dodatnimi vsebinami.

Uvodne misli v zborniku so prispevali   Matej Tonin, minister za obrambo republike Slovenije, Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo ter župana občin Cerkno  in Idrija Gašper Uršič in Tomaž Vencelj. Marijan Platiše je prispeval zgodovinski pregled od ideje do desetega literarnega natečaja, Marko Mikuž pa je pripravil pregled števila udeležencev ter  zmagovalnih prispevkov in njihovih mentorjev  na dosedanjih literarnih natečajih.

Svoja razmišljanja o literarnem natečaju »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije« so zapisali tudi ravnatelji sodelujočih osnovnih šol  Mitja Dežela iz Cerknega, Irena Kenk  Črnega  Vrha,  Ivica Vončina iz Idrije  in Janja Habe iz Spodnje Idrije.

Srž zbornika so literarni prispevki, ki jih je  ob pomoči svojih prizadevnih mentorjev, na letošnji natečaj poslalo  kar petinšestdeset mladih avtorjev iz Osnovnih šol Cerkno, Črni Vrha nad Idrijo,  Idrija in Spodnja Idrija. Seveda pa je v zborniku objavljen tudi izbor prispevka iz vsake osnovne šole, ki je vsebinsko najbolj ustrezal vsebini, namenu in cilju razpisa, ki ga je opravila strokovna komisija OZ VVS Idrija Cerkno pod vodstvom Zorka Velikanje.

Zbornik je opremljen tudi z bogatim fotografskim gradivom o dogodkih iz osamosvojitvene vojne na našem območju.

Zbornik, ki sta ga uredila Marijan Platiše in Marko Mikuž obsega preko sto strani zanimivega branja,  je opremljen s  stotridesetimi  fotografijami. Natisnjen je v barvnem tisku in broširani knjižni vezavi.