DOMOVINA JE TAM KJER SMO DOMA

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno je pod pokroviteljstvom Občine Cerkno in v sodelovanju z Osnovno šolo Cerkno in Policijsko veteranskim društvom Sever, v četrtek 24.6.2021, pred osnovno šolo Cerkno pripravilo slovesnost v počastitev dneva državnosti in 30-letnice osamosvojitve Slovenije.

Svečanost je potekala pod pomenljivim naslovom »Tam, kjer smo doma«.

 

Ob prisotnosti župana Gašperja Uršiča in državnega svetnika Bojana Režuna so na njej sodelovali veterani-nosilci zastave, praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij, učenci Osnovne šole ter godbeniki Godbenega društva Cerkno.
Po svečanem prinosu in dvigu slovenske države, je udeležence uvodoma nagovoril župan Gašper Uršič.

 

V imenu veteranskih in domoljubnih organizacij je udeležence pozdravil Angel Vidmar, predsednik Društva veteranov Sever Severne Primorske.
Marijan Platiše, častni občan in predsednik OZ VVS Idrija – Cerkno, je v slavnostnem nagovoru orisal zgodovinsko ozadje, ki je pripeljalo do osamosvojitve in tudi desetdnevno vojno, ki je terjala tudi žrtve.

 

Izpostavil je velik pomen razlike med državo, ki postavlja zakone in pravila, v nasprotju z domovino, ki ne terja ničesar drugega kot ljubezen njenih ljudi. Tudi ljubezen do domovine bo v prihodnje lahko zaustavila izseljevanje mladih v tujino.
V kulturnem programu so nastopili godbeniki Godbenega društva Cerkno in pevke mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Cerkno.

 

Na prireditvi so predstavili tudi literarne prispevke učencev iz Osnovne šole Cerkno, ki so se tudi letos udeležili literarnega natečaja na temo »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije« Vsi avtorji literarnih prispevkov so prejeli simbolično darilo – slovensko zastavo.

 

Učenka Ana Zala Razpet, ki je po mnenju strokovne komisije napisala najboljši prispevek pa je pripadla čast, da je svoj izdelek na prireditvi tudi prebrala.