NAGOVOR MARIJANA PLATIŠE NA SVEČANOSTI OB DNEVU DRŽAVNOSTI V IDRIJI

Na svečanosti »Naj tebi pesem pojem«, ki je v počastitev dneva državnosti in 30-letnice osamosvojitve Slovenije potekala v petek 25.6.2021, v spominskem parku osamosvojitve Slovenije v Idriji, je navzoče nagovoril tudi Marijan Platiše, predsednik OZ VVS Idrija Cerkno. V svojem nagovoru je dejal:

 

Spoštovane občanke in občani,
spoštovani g. župan, ga. častna občanka Ivica Kavčič,
dragi soborci iz Slovenske osamosvojitvene vojne, veteranke in veterani,
cenjeni gostje!

V imenu Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno ter v imenu vseh veteranskih in domoljubnih organizacij vas lepo pozdravljam na svečanosti ob Dnevu državnosti in 30-letnici samostojne Slovenije. Počaščen sem z vašo prisotnostjo!
Pridružujem se županu in pozdrav namenjam tudi vsem cenjenim gostom, ki ste nocoj z nami.
Še posebej toplo pozdravljam nekdanje soborce iz osamosvojitvene vojne in vse, ki ste prispevali k vojaški obranitvi samostojnosti Slovenije.

Županu Tomažu Venclju se zahvaljujem, ker je Občina Idrija današnjo svečanost sprejela pod svoje okrilje, vsem soorganizatorjem pa za njeno pripravo in izvedbo.
Na tem mestu nismo slučajno. Pred tremi desetletji ste Idrijčani, v čast samostojni Sloveniji, tu prvič dvignili novo slovensko zastavo in posadili lipo. Ob dvajsetletnici samostojnosti smo vojni veterani na tem mestu postavili spominsko obeležje dogodkom, ki so se v osamosvojitveni vojni odvijali v tedanji občini Idrija in ljudem, ki so dali svoj prispevek k samostojnosti naše države.

Ob trideseti obletnici samostojnosti pa smo želeli to območje urediti kot Spominski park osamosvojitve Slovenije, ki bi služil kot mesto za druženje in obujanje spominov ter kot sestavni del turistične ponudbe mesta Idrija. Upam, da bo tudi vaša udeležba na današnji svečanosti, dvomljivce prepričala v to, da Idrija tak park spomina potrebuje.

Iz razkrajajoče se Jugoslavije smo želeli oditi v miru, vendar se to ni zgodilo. V dneh, ki so sledili razglasitvi samostojnosti je preko tisoč mož in fantov – pripadnikov Teritorialne obrambe, Milice in Narodne zaščite iz tedanje občine Idrija, prijelo za orožje in se brez preračunljivosti zoperstavilo agresorju. Nekatere od njih vidite na projekciji fotografij v ozadju. Doma so pustili svoje najdražje ter vsak s svojimi razmišljanji in strahovi odšli v vojno, nekateri na cestne barikade v Zali, v Govejku, na Želinu in na Kladju, drugi na bojne položaje enot na Vojsko, v Kanomljo in Krnice, Črni vrh, Godovič, Cerkljanski vrh in drugam. Brez njihovega sodelovanja v oboroženem odporu, brez njihove srčnosti in vere, da nam bo v novi državi bolje, samostojnost Slovenije ne bi bila mogoča. In to naj ne bo nikoli pozabljeno!
Po 30 letih je čas za veselje in praznovanje in seveda tudi čas za premišljevanje o tem kako živimo in kako bomo živeli v prihodnje. V občini Idrija ste v tem obdobju veliko dosegli in na to ste lahko ponosni. Vojni veterani imamo pravico in moralno dolžnost opozoriti na družbene odklone katerim smo priča in zahtevati spremembe v načinu vladanja. Želimo si, da bi se Republika Slovenija tudi v bodoče razvijala kot gospodarsko uspešna, socialna in demokratična država v družini naprednih in demokratičnih držav Evrope in, da bi bila vsem njenim prebivalcem pravična in dobra mati. Tako državo so nam obljubili in za tako državo smo se leta 1991 tudi borili!
Ob današnjem praznovanju vam iskreno čestitam z željo, da zlasti mladi ne bi pozabili, da je država Slovenija nastala iz poldrugega tisočletja dela, znoja in bojev številnih generacij Slovenk in Slovencev, mi pa smo leta 1991 ta proces uspešno zaključili.

Zato lahko s ponosom izobesimo zastave!

Vse najboljše Slovenija in srečno občina Idrija!