BOJNA POT 120. JURIŠNEGA ODREDA TERITORIALNE OBRAMBE IDRIJA

Nekdanji poveljnik 120. jurišnega odreda Teritorialne obrambe Idrija Lado Sedej je v pogovoru z urednikom Damijanom Bogatajem v TV studiu Idrijskih novic opisal bojno pot te največje enote TO Idrija.

Lado Sedej se tistih prelomnih časov spominja s spoštovanjem do vseh udeležencev, ki so se z vključitvijo v enote Teritorialne obrambe jasno opredelili, da bodo tudi z orožjem branili plebiscitarno voljo ljudi. Da te odločitve za nekdanje pripadnike te enote niso bile enostavne je opisal z vzdušjem, ki je v enoti nastalo v trenutku, ko so teritorialcem razdelili pravo bojno strelivo, prve povoje za reševanje poškodovanih in sanitetna nosila. Takrat so vsi spoznali, da to niso več tradicionalne vojaške vaje ampak povsem resen spopad, v katerem lahko kdo izgubi tudi življenje.
Po upokojitvi je Lado Sedej sprejel nekaj zadolžitev v veteranski organizaciji, ki povezuje veterane vojne za Slovenijo in skrbi, da se spomini na osamosvojitveno vojno ohranijo, zapišejo in arhivirajo. V tej luči je dragocen tudi posnetek pogovora Lada Sedeja v TV studiu Idrijskih novic, ki si ga lahko ogledate na naslednji povezavi: Lado Sedej | Idrijske novice TV studio – Oddaja AKTUALNO – YouTube