POHOD PO POTEH 120. JURIŠNEGA ODREDA TO IDRIJA IN SREČANJE NEKDANJIH SOBORCEV

V nedeljo, 27. junija 2021 sta potekala dobro obiskan »pohod po bojnih poteh enot TO Idrija« od domačije Pr’ Svetletu na Gorah skozi Dole in Rupe do domačije Na Pesku nad Godovičem in cilju pohoda tudi srečanje pripadnikov nekdanjega 120. Jurišnega odreda Teritorialne obrambe Idrija.

 

Pohod »po bojnih poteh enot TO Idrija« in srečanja njihovih nekdanjih pripadnikov, je aktivnost, s katero želijo veterani vojne za Slovenijo ohranjati spoštljiv spomin na bojne aktivnosti, ki so jih v osamosvojitveni vojni za Slovenijo izvajali pripadniki enot Teritorialne obrambe Idrija.

 

Dogodek sta pripravila Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno in delovna skupina nekdanjih pripadnikov 120. Jurišnega odreda pod vodstvom Vladimirja Sedeja. Pri izvedbi je bila neprecenljiva pomoč gospodarja domačije Romana Žusta in prizadevnih članov PGD Dole.

 

Pohodniki so prehodili isto pot, le v obratni smeri, kot glavnina odreda 1. in 2. julija 1991. Imeli so za približno dve uri prijetne hoje.. Za obuditev spominov in pogovor z domačimi so se ustavili na domačijah, kjer je odred prenočeval med vojno. Krajše postanke so imeli v Rupah ob obeležju na mestu, kjer je leta 1944 padel bombnik Liberator in na nekaterih razglednih točkah nad dolino Zale. Pri obeležju Liberatorju so prisluhnili zanimivi pripovedi Mirana Wahla.
Na domačiji Na Pesku so pohodnike z aplavzom pozdravili še drugi udeleženci spominskega srečanja.

Vsi skupaj so prisostvovali krajši spominski svečanosti na kateri sta jih nagovorila predsednik veteranskega združenja Marijan Platiše in gospodar Roman Žust.

O bojni poti nekdanjega 120. Jurišnega odreda pa je spregovoril nekdanji poveljnik Vladimir Sedej. V kulturnem programu sta nastopili recitatorki KUD Jurko iz Gor Lucija in Ema Kavčič, Milena Kržišnik pa je prebrala dva prispevka udeležencev literarnega natečaja »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«, ki opisujeta delovanje pripadnikov Jurišnega odreda med osamosvojitveno vojno.

Z izročitvijo zahvalnih listin  so se gospodarjem in predstavnikom domačij Na Pesku, Na Režišeh, Pr’ Ejnšku, Pr’ Cigalet in Pr’ Lužerju in Pr’ Svetletu, ki so leta 1991 nudile gostoljubje pripadnikom Jurišnega odreda Teritorialne obrambe Idrija, zahvalili za srčnost, pogum in gostoljubje, ki so ga teritorialcem izkazali v tistem prelomnem času.

Številni udeleženci so na prijetnem druženju ostali še celo popoldne. Nekateri so obiskali razgledno točko nad kmetijo, od koder so med vojno od daleč opazovali dogajanje ob eksploziji v Črnem vrhu, se povzpeli na bližnji Jelenšek in si ogledali odtise dinozavrovih stopinj.

 

Za zaključek  srečanja pa so se udeleženci fotografom pozirali še za spominsko skupinsko fotografijo.