»POHOD OB BARIKADAH« TER 3. SPOMINSKO SREČANJE VETERANOV V GOVEJKU

V nedeljo, 11. julija so se pripadniki nekdanjega 120. jurišnega odreda Teritorialne obrambe Idrija, nekateri s svojci in prijatelji, zbrali na svojem že tretjem srečanju. Tokrat v Govejku, na območju, kjer je manjša skupina pripadnikov tega odreda pod poveljstvom Janeza Pivka v času od 27.6. do 7.7.1991 organizirala barikado in izvajala kontrolo prometa na cesti Žiri – Idrija.

Kljub temu, da je bila tokrat pričakovana manjša udeležba, se je devetnajst pohodnikov zjutraj odpravilo v na krajši, a zelo prijeten krožni pohod po razgibani planoti med Govejkom in Ledinami. Spotoma so se ustavili na domačijah pri Špičku (Fortuna) in pri Horvatovih, kjer so med osamosvojitveno vojno za teritorialce kuhali kosila, pohod pa so zaključili na domačiji na Kluk (sedaj B&B),

kjer so takrat v stari hiši prenočevali. Tako kot med vojno, so jih domačini tudi tokrat sprejeli prijazno in gostoljubno.
Na priložnostni  spominski prireditvi ob zaključku pohoda so pohodniki in drugi udeleženci (vseh skupaj je bilo skoraj štirideset) obudili spomine na dogajanje med osamosvojitveno vojno in se zahvalili takratnim gostiteljem.

Udeležence sta uvodoma nagovorila Vlado Sedej, nekdanji poveljnik 120. Jurišnega odreda in Milena Kržišnik, sekretarka OZ VVS Idrija Cerkno. Spomine na takratni čas in tedanje dogodke pa je obudil tedanji poveljnik skupine Janez Pivk (njegov nagovor objavljamo v celoti). Ob tem so poudarili, da so bili teritorialci med vojno deležni podpore celotnega kraja.

Prijetno druženje nekdanjih soborcev in domačinov je trajalo še daleč v popoldne.