VABLJENI NA POHOD IN SPOMINSKO SREČANJE V ŠEBALK PRI GODOVIČU

Vse nekdanje pripadnike 83. samostojne čete Teritorialne obrambe Idrija – Idrijske čete, ki ji je poveljeval Vojko Čuk in 2. čete jurišnega odreda četne sestave Teritorialne obrambe Idrija – partizanskega bataljona, ki ji je poveljeval Marjan Rupnik, njihove svojce in prijatelje ter domačine, ki so v osamosvojitveni vojni nudili gostoljubje enotam TO Idrija in vse veterane vojne za Slovenijo, vabimo na
pohod »po poteh enot Teritorialne obrambe Idrija« in spominsko srečanje, ki bo v soboto 4.9.2021 od 9. do 17. ure v Šebalku pri Godoviču.

Pohod in srečanje bosta posvečena 30. obletnici samostojnosti Slovenije in obujanju spominov na delovanja teh enot med osamosvojitveno vojno za Slovenijo.
Pohod namenjamo tudi spominu na nedavno preminulega poveljnika Idrijske čete TO Idrija, stotnika Vojka Čuka.

PROGRAM POTEKA DOGODKA:
Do 9:00 ure: zbiranje, dobrodošlica in prijave udeležencev ob bajerju v Šebalku pri Godoviču.
Prihod z lastnimi prevoznimi sredstvi – lahko se dogovorimo za skupne prevoze z lastnimi avtomobili s parkirišča pri Tušu v Idriji, odhod iz Idrije ob 8,15. uri.

Od 9,30 do 12,30 ure: pohod po poteh enot TO Idrija:
Pohod se prične pri Šebalškem bajerju in se nadaljuje proti južnemu vhodu nedokončanega predora. Kdor bo želel lahko gre skozi predor cca 400 m, za to je obvezna uporaba pohodnih čevljev, čelade ali močnejše kape in svetilke. Ostali jih bomo počakali ob cesti Godovič – Črni vrh, da se vrnejo iz severnega dela skozi bunker. Od tu s pot nadaljuje proti bunkerju ob začetku francoske ceste. Nato bomo pot nadaljevali 200-300 m po glavni cesti, od tu pa levo po cesti po kateri je tekel feldban iz Godoviča proti Črnemu Vrhu in kasneje tudi proti Idriji. Po nekaj sto metrih se bomo napotili k osta- nkom artilerijskega bunkerja. Po njegovem ogledu se bomo ponovno vrnili na traso felbana in pot nadaljevali proti Godoviču. V Godoviču bomo nadaljevali proti Šebalku. Na tej poti si bomo ogledali največji bunker na tem delu obrambne italijanske linije v sistemu Alpski zid (Vallo Alpino).
Pohod bo dolg okoli 6,5 km, na trasi ni zahtevnejših vzponov in bo skupaj z vmesnimi
postanki za oglede trajal največ tri ure.
Od 13,00 do 17,00 ure: spominsko srečanje udeležencev po (na spominsko srečanje ste vabljeni tudi tisti, ki se ne boste udeležili pohoda), ki bo potekalo po naslednjem programu:
Od 13,00 do 14,00 ure kosilo za vse udeležence (topel obrok in pijača)
Od 14,00 do 14,30 ure spominska svečanost: pozdravni nagovori, obuditev spominov na delovanje enot, zahvala domačinom
Od 14,30 ure dalje prijateljsko druženje
Ob 17,00 uri zaključek srečanja in povratek domov.

V primeru slabe vremenske napovedi ali poslabšanja epidemioloških razmer bo prireditev prestavljena. Upoštevali bomo aktualne pogoje za varovanje zdravja. Pričakovati je vsaj zahtevo po potrdilu PCT. Še najbolj enostavno in varno bi bilo, če bi bili do takrat že vsi cepljeni. Udeležba na dogodku je na lastno odgovornost.

Prijave na pohod in srečanje:
Prosimo, da se za pohod in srečanje (tudi če brez pohoda) prijavite čimprej, najkasneje pa do četrtka, 2. septembra 2021 do 12. ure. Prijave sprejema Jože Erjavec, osebno ali SMS sporočilo na tel. štev. ali 041/ 421- 090.
Pravočasna informacija o številu prijavljenih je organizatorjem pomembna zaradi logistične priprave dogodka. Ob prijavi navedite tudi, če pride z vami še kdo od svojcev ali prijateljev. Vabljeni so tudi mladi.
Če po prijavi ugotovite, da se tega ne boste mogli udeležiti, prosimo le, da nam to čimprej sporočite.

Prispevek za dobrodošlico, hrano in pijačo ter spominsko priponko (bedž) je 5,00 EUR. Poravnate ga ob prihodu na srečanje.

Ker žal nimamo naslovov vseh pripadnikov enot TO Idrija, ki jih vabimo na srečanje, vas lepo prosimo, da s prejetim vabilom seznanite tudi svoje nekdanje soborce. Vabilo velja tudi zanje!

Vljudno vabljeni!

Za organizatorje:

Sandro Strnad,  nekdanji namestnik poveljnika 83. ČTO Idrija

Marjan Rupnik, nekdanji poveljnik 2. čete JOD četne sestave

Marijan Platiše, predsednik OZ VVS Idrija-Cerkno