VOJNI VETERANI SO SE POKLONILI SPOMINU NA NAJHUMANEJŠO OPERACIJO SLOVENSKIH PARTIZANOV

Že v zgodnje sobotno jutro 28.8.2021, so se v dežju na pot podale tri kolone pohodnikov s Predmeje, Zadloga in iz Želina, od koder poteka tradicionalni, letos že 38. pohod po poteh prenosa ranjencev s Primorske in Gorenjske na Notranjsko. Na poteh prenosa ranjencev, pohodniki podoživijo pogum in požrtvovalnost več kot tisoč borcev – nosačev in spremljevalcev. Veterani vojne za Slovenijo pa s sodelovanjem na pohodu poleg izročil iz NOB ohranjajo tudi spomin na delovanje Učne čete Teritorialne obrambe Idrija in delovanje Zbirnega centra za prebegle pripadnike JLA, katerega je ta enota v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo organizirala in vodila na Vojskem.
»Zaradi možnosti nastanka druge fronte v Istri in pričakovanih večjih bojev so v vodstvu partizanske vojske sklenili v bolnišnicah Franji in Pavli pripraviti več prostora za morebitne nove ranjence. Zato so se odločili težke ranjence poslati v Italijo. Avgusta 1944 se je v bolnišnici Franji začel legendarni prenos ranjencev na partizansko letališče Nadlesk pri Starem trgu na Notranjskem. Iz bolnišnice so se nosači po ozki soteski spustili s 50 težkimi ranjenci v dolino, nadaljevali pot in z njimi na ramah prebredli Idrijco ter po 14-urnem strmem vzponu prispeli naslednjega dne na Vojsko. Na bližnjem Hudem polju onstran Mrzle Rupe so prevzeli še 50 ranjencev iz bolnišnice Pavla, ki so čakali na kolono v gozdu ob cesti že sedem dni. Kolona je potem z vsemi ranjenci krenila skozi Trnovski gozd in čez Predmejo prispela pozno zvečer na Otlico ter tam nekaj časa počivala. Prvič se je zbral celotni deveti korpus, ki je ta prenos ranjencev organiziral in vodil. Pogled na več kot 3000 zbranih partizanov s stotimi težkimi ranjenci na nosilih je kazal biblijsko podobo veličastja in presega zmožnosti naše današnje predstave in razumevanja. Pohod se je nadaljeval in kolona je z ranjenci prekoračila cesto Postojna–Planina in potem še železniško progo Ljubljana–Trst, ki so jo varovale posebne domobranske enote Slovenski narodni varnostni zbor (SNVZ), ki ga je ustanovil višji vodja SS Globočnik. Kolona z ranjenci je nadaljevala pot do letališča. Pri tem prenosu ranjencev je sodelovalo tisoč nosačev. XXXI. diviziji so rekli kar – samaritanska. Z letališča so odpeljali v Italijo ranjence in večje število sestreljenih zavezniških letalcev, ki so jih rešili partizani. Letalski transport je potekal iz letališča v Nadlesku in nato do Barija v Italiji. Izkazalo se je tudi junaštvo zavezniških pilotov, ki so med 13. in 18. avgustom 1944 ponoči pristajali na improviziranem letališču, le 20 kilometrov od sovražnikovih postojank. Logistično težko operacijo je vodil komandant devetega korpusa Lado Ambrožič – Novljan«.
Vir: Janko Kostnapfel

Kot v preteklih letih je pohodna kolona veteranov vojne za Slovenijo, ki jo je sestavljalo petindvajsetih veteranov pod vodstvom Marka Mikuža, hodila po trasi iz Zadloga do Hudega polja in naprej proti Vojskem.
Pohodniki so se Na Hudem polju v Mrzli Rupi udeležili srečanja osebja, ranjencev ter prijateljev partizanskih bolnišnic Pavla in Franja, kjer je udeležence nagovoril poslanec DZ Samo Bevk.

Nato pa so pohod nadaljevali do Vojskega, kjer je ob partizanskem grobišču na Vojščici potekala osrednja spominska slovesnost. Na slovesnosti so se pohodniki 305 padlim borcem poklonili skupaj s številnimi Primorci. Partizanska pesem in poezija je oživela z novogoriško vokalno skupino Zimzelen, vojskarskimi recitatorji in 90-letno Idrijčanko Radico Pahor.

 

V izbranih besedah govornikov Milojke Ječnik, predsednice KS Vojsko, Tomaža Venclja, župana občine Idrija, Bojana Režuna, predsednika ZZB za vrednote NOB Idrija Cerkno ter Boža Novaka, podpredsednika ZZB za vrednote NOB Slovenije, je bil skupen poklon tedanjim zdravstvenim delavcem in partizanom, njihovi požrtvovalnosti in solidarnosti, pa tudi sedanjim zdravstvenim delavcem, ki se dandanes s podobnimi vrednotami borijo proti Korona virusu.

Za zaključek pohoda je ob sodelovanju praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij, delegacija borčevske in veteranske organizacije položila venec pred spomenik padlim na Vojskem.