»ZA KOGA? ZA SLOVENIJO!« JE DONELO NA LJUBLJANSKEM GRADU

Preko sto praporščakov in njihovih namestnikov iz veteranskih organizacij, med njimi tudi praporščaki OZ VVS Idrija Cerkno, se je v sredo 8.9.2021 na Ljubljanskem gradu udeležilo celodnevnega usposabljanja o uporabi in izvajanju pravil ravnanja s prapori ob slovesnostih, praznovanjih, počastitvah in žalovanjih, ki veljajo v veteranski organizaciji.

 

Srečanje praporščakov se je zaključilo s svečanim postrojem ob 30. obletnici samostojnosti in vojne za Slovenijo. Dogodek je na pobudo sekcije praporščakov ZVVS, pripravila Zveza veteranov vojne za Slovenijo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Območnim združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana.

 

Svečanega postroja praporščakov, na katerem so nastopil tudi kvintet orkestra Slovenske vojske, bobnarji ter pevci, so se udeležili tudi  predsedniki in predstavniki  iz Območnih veteranskih združenj,  številni ugledni gostje iz drugih veteranskih in domoljubnih organizacij, ter župan Mestne občine Ljubljana.

 

Zbrane sta najprej pozdravila predsednik Ljubljanske veteranske organizacije, nato pa še poveljujoči postroja, glavni praporščak ZVVS in predsednik sekcije praporščakov ZVVS Dominik Grmek.

 

 

Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič, ki je poudaril, da se ob praporih spominjamo naše zgodovine, ko se je slovenski narod moral boriti za svoj obstoj ter dodal: »Spominjamo se na ljudi, ki so dali svoja življenja, da bi bila prihodnost lepša.«
Dejal je tudi, da so dejanja leta 1991 zaključila zgodovinski lok boja organizacije TIGR in partizanov v času prve in druge svetovne vojne, da smo dobili svojo državo in iz naroda postali nacija ter bil kritičen do trenutnih razmer: »V razmerah, v katerih se ne nahaja le naša domovina, temveč tudi Evropa in cel svet, bi bilo prav, da jih ne bi zapletali še doma z nepotrebnimi prepiri, obrekovanji, zmerjanji in sovražnim govorom. Vse to doživljamo vsakodnevno. Naša naloga je, da na to opozarjamo in s svojimi dejanji pokažemo, da se bomo tudi temu zoperstavljali«.
Ljubljanski župan Zoran Janković je v nagovoru spregovoril o pomenu partizanskega boja proti fašizmu in nacizmu in pomen osamosvojitvenega boja pred 30. leti »Nihče nam skozi zgodovino ne more vzeti tega, kar imamo. Hvaležni moramo biti vsem tistim, ki so zaslužni za to, da je Slovenija danes samostojna,«. Svoj nagovor pa je zaključil z željo po večji povezanosti Evrope, še posebej v času pandemije Covid-19.
Za zaključek postroja pa je iz številnih grl praporščakov zadonela prisega: »Za koga? Za Slovenijo!«