TUJEGA NOČEMO, SVOJEGA NE DAMO

Pred praznikom, dnevom vrnitve Primorske k matični domovini, ki ga praznujemo 15. septembra, ki pa ni dela prost dan, je v soboto 11.9.2021, tudi ob udeležbi predstavnikov Območnih organizacij veteranov vojne za Slovenijo,  na idrijskem Mestnem trgu potekala  osrednja državna proslava ob 74. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini.

Proslave sta se udeležila tudi podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Danijel Božič in predsednik pokrajinskega odbora ZVVS za Severnoprimorsko Jožko Člekovič. Poleg njiju so se proslave udeležili tudi številni župani primorskih občin, poslanci, predsednik Državnega zbora RS in predsednik republike ter številni drugi visoki gostje.

 

Proslavo je oblikoval režiser in scenarist domačin Dušan Moravec  ter jo poimenoval Tujega nočemo, svojega ne damo. Naslov nosi močno simbolno sporočilo o nujnosti negovanja narodne in primorske identitete. Tu pa ne gre za ozemeljske težnje, pač pa za vrednote, nočemo tujih vrednot, kot so sovraštvo, neenakopravnost, skorumpiranost, hočemo pa svoje vrednote, kot so ljubezen, tovarištvo in popolna enakopravnost.

V protokolarnem delu proslave, ki jo je povezovala Sanja Rejc, je sodeloval postroj preko stodvajsetih praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij, med katerimi je bil tudi glavni praporščak Zveze veteranov vojne za Slovenijo Dominik Grmek. Praporščakom je poveljeval Jože Erjavec.

Zbrane sta uvodoma nagovorila idrijski župan Tomaž Vencelj in predsednik idrijske  borčevske organizacije Bojan Režun.

Osrednja govornica pa je bila mlada znanstvenica, Idrijčanka Nina Leskovec, ki že nekaj let živi v Združenih državah Amerike. Od tam se je oglasila po video zvezi. “Sem pripadnica druge generacije, ki morije 2. svetovne vojne ni doživela na lastni koži, imela pa sem se čast roditi v samostojni republiki Sloveniji. Samostojna Slovenija in priključitev Primorske k matični domovini, ki jo praznujemo danes, sta neizbrisna zgodovinska mejnika, ki kažeta na to, kakšno moč premore enoten in samozavesten slovenski narod,” je  med drugim povedala.

V kulturnem delu proslave so  sodelovali domači umetniki: Miro Božič, Benjamin Barbarič, Nataša Trček, Marko Hatlak, Žiga Lakner, Iztok Bevk, Mešani pevski zbor dr. Frančišek Lampe Črni Vrh, Pevski zbor Osnovne šole Cerkno ter tudi pihalna orkestra iz Idrije in Cerknega. Rdeča nit proslave je bila pesniška beseda Črtomirja Šinkovca, pesnika z Vojskega, velikega primorskega domoljuba, odmevale so partizanske pesmi, prireditev pa je  sklenila primorska himna Vstala Primorska.

Kot je pojasnil režiser proslave Dušan Moravec, je bila njegova prvotna ideja, da bi proslavo zasnoval v obliki mitinga  v rekreacijskem središču v idrijski  Mejci, katere bi se je lahko udeležilo več tisoč gledalcev s celotne Primorske. Zaostrovanje epidemioloških razmer Covid 19 pa je terjalo zmanjšanje števila nastopajočih in preselitev proslave na Mestni trg.  Vsem, ki so se proslave želeli udeležiti a se je niso mogli, se organizatorji opravičujejo in jih v teh negotovih epidemioloških razmerah prosijo za razumevanje.