SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. Po počitniškem premoru bomo v nadaljnjih objavah na spletni strani ponovno objavili poročila o najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Nadaljujemo z objavami o dogodkih od leta 2017 dalje.

NA KOLEKTORJU ODKRILI SPOMINSKO OBELEŽJE TAJNEMU SKLADIŠČU OROŽJA TERITORIALNE OBRAMBE IDRIJA
Spomin ima nenavadno lastnost, da se v svojem bistvu nikoli ne pokvari. Ne glede na to, kako ga od zunaj spreminjamo, lepšamo ali barvamo, ostane resničen. Ker živi, tukaj in zdaj. Zato iz naše zgodovine lahko črpamo vedenje in spoznanje, da smo se v najpomembnejših trenutkih znali modro odločati in poiskati ustrezno rešitev.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo se je v soboto 9.11.2018 oddolžilo spominu na enega pomembnih dogodkov, ki se je v obdobju priprav na vojaško zavarovanje slovenskih osamosvojitvenih procesov v letih 1990 – 91 odvil na območju občine Idrija.

 

Na dobro obiskani slovesnosti so na pročelju upravne stavbe koncerna Kolektor v Idriji, odkrili spominsko obeležje tajnemu skladišču orožja in streliva Teritorialne obrambe Idrija, ki je v prostorih tega podjetja delovalo v letih 1990 in 1991. Prva lokacija tajnega skladišča orožja je bila v zaklonišču pod upravno stavbo, nato pa se je preselilo v transformatorsko postajo v stavbi sedanjega podjetja Ascom. Vodstvo in zaposleni so tedaj pomembno prispevali, da so enote Teritorialne obrambe Idrija lahko opremile in oborožile ter nato izvajale svoje bojne naloge.
Spominsko ploščo sta ob častnem postroju praporščakov in nekdanjih teritorialcev , ki jih je vodil Jože Erjavec, odkrila veterana vojne za Slovenijo Bojan Furlan, ki je bil v času osamosvajanja odgovoren za oborožitev in opremo enot in Maro Brus, predstavnik Koncerna Kolektor, ki je bil pomočnik komandanta za zaledje v Diverzantskem odredu Teritorialne obrambe Idrija.

 

Uvodoma je navzoče nagovoril predsednik Območnega združenja Zorko Velikanje, ki je pozdravil tudi številne goste, med katerimi so bili: Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov Slovenije, Vito Berginc, nekdanji poveljnik 63. Območnega štaba TO Tolmin, Drago Vidrih, nekdanji načelnik MSNZ Severne primorske, Stojan Petri predsednik Nadzornega sveta koncerna Kolektor, Radovan Bolk, predsednik uprave koncerna Kolektor, Bojan Režun, Državni svetnik in predsednik OZ borcev za vrednote NOB Idrija, Bojan Sever, župan občine Idrija, Jožef Člekovič in Vladimir Sedej, predsednik in podpredsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Severne Primorske, Angel Vidmar, predsednik Društva veteranov Sever za Severno Primorsko, predstavniki PP Idrija, Brane Tušar, predsednik Območnega združenja Slovenskih častnikov Idrija-Cerkno ter predstavniki sosednjih veteranskih združenj: Ajdovščina, Nova Gorica, Brda, Kanal, Gornje Posočje, Logatec in Vrhnika.
V imenu domačina, koncerna Kolektor je prisotnim spregovoril Radovan Bolko predsednik uprave Kolektorja, ki je poudaril, da je bil Kolektor razvoju Teritorialne obrambi v Idriji vseskozi naklonjen.
V imenu občine Idrija pa udeležence pozdravil župan Bojan Sever, ki je poudaril pomen enotnosti za doseganje skupnih ciljev, ter ohranjanje zavedanja, da nam država ni bila dana ampak se je bilo potrebno zanj tudi boriti.

 

Odkritje spominskega obeležja je kot slavnostni govornik z besedami pospremil generalmajor, Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo. V svojem nagovoru je orisal zgodovinske trenutke, ko smo Slovenci zbrali pogum in ob aktivnostih Teritorialne obrambe zagotovili osamosvojitev države. Vojna za Slovenijo je bila vojna nas vseh. Spoštujmo in bodimo hvaležni vsem, ki so po svojih močeh pomagali pri tem, je dodal. Poudaril je velik pomen slovenske Teritorialne obrambe, katere 50. letnico ustanovitve obeležujemo letos, za vojaško zavarovanje slovenskih osamosvojitvenih procesov ter za dosego zmage v osamosvojitveni vojni. Ker je šlo za zelo veliko enotnost Slovenije, so vsi tedanji dogodki zelo pomembni v tem izjemnem delu slovenske zgodovine.
Posebno veličino svečanemu dogodku pa so v zaključnem delu svečanosti, s svojimi nastopi dodali glasbeni gostje igralka in pevka Lara Jankovič in Idrijski kvartet saksofonov.
Čas vojne za Slovenijo je bil čas velikih pričakovanj, smelih dejanj in drznih odločitev. Bil je tudi čas strahu pred neznanim. Bil pa je tudi čas izjemne enotnosti in poguma. Zato besede izrečene ob odkritju spominskega obeležja, ne bodo utonile v pozabo. spominsko obeležje pa bo imelo častno mesto.