SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. Po počitniškem premoru bomo v nadaljnjih objavah na spletni strani ponovno objavili poročila o najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Nadaljujemo z objavami o dogodkih od leta 2017 dalje.

POHOD V SPOMIN BRANILCEM CESTNE BARIKADE NA ŽLINU

V nedeljo 23.9.2018 se je preko štirideset veterank in veteranov ter drugih udeležencev, udeležilo »pohoda po barikadah« po dolini Idrijce od Lužnika do Želina in srečanja nekdanjih pripadnikov 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno na Želinu.
Pohod po barikadah je tradicionalna aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo iz Idrije in Cerknega ohranjajo spomin na bojne aktivnosti, v katerih so pripadniki različnih enot Teritorialne obrambe Idrija nadzirali promet na glavnih komunikacijah preko občine Idrija. Njihova naloga je bila postaviti in varovati cestne barikade ter preprečiti morebitne premike enot JLA po komunikacijah iz osrednje Slovenije proti mejnim prehodom z Italijo. Z letošnjim pohodom so obudili spomina na postavitev in varovanju cestne barikade na Želinu, ki so ga izvajali pripadniki Diverzantskega odreda in Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija.
Pohodno kolono je pot vodila mimo domačij na levem bregu Idrijce, ki so pohodnike sprejele z enako prisrčnostjo in gostoljubnostjo, kot so leta 1991 sprejemali pripadnike Teritorialne obrambe.
V naselju Travnik je pohodna kolona obiskala domačijo »Pri Ježu«, kjer je v decembru 1990, v operaciji varovanja dokumentacije slovenskih nabornikov, delovala opazovalnica Teritorialne obrambe na komunikaciji Tolmin Idrija. Ob tej priložnosti je predsednik OZ VVS gospodarju domačije izročil že pred časom podeljeno priznanje za sodelovanje in prispevek v času osamosvajanja »Slovenska družina«.
Osrednje dogajanje je potekalo na Želinu, kjer so se pohodnikom pridružili tudi nekdanji pripadniki 85. samostojne čete Teritorialne obrambe Cerkno.
Vsi udeleženci srečanja so se najprej odpravili na lokacijo, kjer je bila postavljena cestna barikada na Želinu. Tomaž Tušar, nekdanji namestnik poveljnika Diverzantskega odreda TO, je prisotne seznanil z aktivnostmi te enote pri postavitvi barikade. Stanislav Platiše, poveljnik voda Cerkljanske čete, pa je pojasnil aktivnosti te enote pri kontroli prometa in varovanju barikade. Vojko Čuk, nekdanji poveljnik Idrijske čete TO, pa je ob tej priliki obudil spomin tudi na aktivnosti te enote pri nadzoru prometa in varovanju barikade v Zali na komunikaciji Idrija – Logatec.
Po kosilu je sledila krajša spominska slovesnost na kateri je prisotne najprej nagovoril predsednik OZ VVS Zorko Velikanje. Spomine na delovanje Cerkljanske čete TO pa je v svojem nagovoru obudil Dušan Obid, nekdanji poveljnik čete. V pozdravnem nagovoru je udeležence pozdravil poslanec Državnega zbora Samo Bevk. Zaključna beseda je pripadla predsedniku OZ ZSČ Idrija Cerkno, podpolkovniku Branetu Tušarju. V priložnostnem kulturnem programu je nastopil harmonikar Miha Peternelj, Marijan Platiše pa je prebral sestavek, ki ga je za zbornik o osamosvojitveni vojni napisal Dare Likar.
Srečanje nekdanjih teritorialcev se je nadaljevalo s prijateljskem druženju in zaključilo z željo, »da bi se še kdaj dobili«.