POSVET PREDSEDNIKOV IN SEKRETARJEV OBMOČNIH ZDRUŽENJ

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je v soboto, 9. oktobra 2021 v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu pri Ljubljani pripravila delovni posvet predsednikov in sekretarjev Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo.

Posveta sta se udeležila tudi predsednik in sekretarka OZ VVS Idrija Cerkno.

 

Posvet, ki ga je vodil predsednik Ladislav Lipič, je kot običajno najprej obsegal poglobljeno obravnavo splošne aktualne teme. Tokratna tema je bila obolelost za rakom na debelem črevesu in danki ter predstavitev zdravstvenega programa SVIT za preprečevanje in zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Tema še kako prizadeva tudi veterane, saj je rak na debelem črevesu in danki pri osebah, ki so starejše od 50 let, četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Mnogi, ki imajo zgodnjo obliko te bolezni, se je sploh ne zavedajo, ker se bolezen dolgo razvija brez očitnih bolezenskih znakov.
Ambasador programa SVIT Samo Podgornik in sodelavci NIJZ so udeležencem nazorno predstavili Program SVIT, ki je preventivni zdravstveni program, namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki ter vključuje moške in ženske med 50. in 74. letom starosti. S preventivnimi pregledi blata, ki ga opravljajo vsake dve leti, želijo dovolj zgodaj odkriti čim več bolezenskih sprememb v zgodnji obliki. Bolezen je namreč v začetni fazi povsem ozdravljiva, človeku pa ohrani kvaliteto življenja. Z odstranjevanjem predrakavih sprememb – polipov (iz katerih se v veliki večini primerov razvije rak na debelem črevesu in danki), se lahko to obliko raka celo popolnoma prepreči.
Vsem veterankam in veteranom svetujemo, da se v skrbi za svoje zdravje odzovejo na povabilo in se vključijo v preglede v okviru programa SVIT. Več podrobnosti o tem, pa si lahko preberejo na spletni strani https://www.program-svit.si
V nadaljevanju posveta pa je beseda tekla o aktualnih načrtih, nalogah in vprašanjih, ki se porajajo pri delovanju Zveze veteranov vojne za Slovenijo in sicer: položaj in vloga vojnih veteranov 1991 v sedanjih družbenih razmerah, sofinanciranje OZ VVS, koriščenje počitniških kapacitet ZVVS, organizacija proslave ob Dnevu suverenosti v Kopru, podelitev spominskih znakov ob 30 letnici osamosvojitve Slovenije ter o pripravi in predvajanju filma o Osamosvojitveni vojni za Slovenijo na Televiziji Slovenija.