SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. Po počitniškem premoru bomo v nadaljnjih objavah na spletni strani ponovno objavili poročila o najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Nadaljujemo z objavami o dogodkih od leta 2017 dalje.

NA 15. VETERANSKEM PRVENSTVU V VELESLALOMU V CERKNEM JE PREHODNI POKAL PONOVNO OSVOJILA EKIPA OZ VVS IDRIJA CERKNO

Na smučiščih Smučarskega centra Cerkno je v januarju 2019, v sklopu 42. spominske smučarske prireditve “Partizanske smučine – Cerkno 45”, potekalo 15. Prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu.
Med skoraj 300 udeleženci spominskih smučarskih tekem iz vrst članov ZZB za vrednote NOB, članov Policijskega veteranskega društva Sever, članov Zveze slovenskih častnikov in pripadnikov Slovenske vojske, so na 15. veteranskem prvenstvu v veleslalomu tekmovali 103 tekmovalci oziroma tekmovalke iz 19 Območnih združenj zveze Veteranov vojne za Slovenijo.
V ekipnem tekmovanju je po nekaj sušnih letih ponovno zmagala ekipa OZ VVS Idrija Cerkno in osvojila prehodni pokal prvenstva. Sledita ji drugo uvrščena ekipa OZVVS Zgornja Gorenjska in tretjeuvrščena ekipa OZ VVS Mežiška dolina.
V posamičnem tekmovanju pa so veterani in veteranke tekmovali v različnih kategorijah. Pregled vseh rezultatov 15. Prvenstva veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu je objavljen na spletni strani OZ VVS Idrija Cerkno in spletni strani ZVVS.
Slovesne razglasitve rezultatov tekmovanj ob zaključku prireditve so se udeležili tudi župan Občine Cerkno Gašper Uršič, poslanec Državnega zbora in predsednik Odbora za obrambo Samo Bevk, podpredsednik ZVVS Danijel Božič ter visoki predstavniki drugih veteranskih in domoljubnih organizacij.
Slavnostni govornik na slovesnosti je bil minister za obrambo Karl Erjavec.
Slovesnost sta s kulturnim programom obogatila kvartet Policijskega orkestra in moška vokalna skupina Cerkljanski zven.
Že na večer pred tekmovanji je v prostorih Osnovne Cerkno potekala slavnostna akademija v spomin na prve organizirane partizanske smučarske tekme, ki so se na osvobojenem ozemlju Cerkljanske odvijale 20. in 21. januarja 1945 sredi tedanje okupirane Evrope. Cerkno je bilo med organizacijo tekem v krogu 80 kilometrov obdano s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot.
Na akademiji sta prisotne pozdravila predsednik organizacijskega odbora Miha Butara in župan Občine Cerkno Gašper Uršič. Slavnostni govornik pa je bil dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever.
Akademije se je udeležil tudi filmski ustvarjalec Dušan Moravec iz Idrije, ki je tudi režiser novega dokumentarnega filma o Partizanskih smučinah, ki je v nastajanju.
Kulturni program so z besedo in pesmijo oblikovali devetošolci iz Osnovne šole Cerkno.