SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. Po počitniškem premoru bomo v nadaljnjih objavah na spletni strani ponovno objavili poročila o najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Nadaljujemo z objavami o dogodkih od leta 2017 dalje.

 

POHOD PO BARIKADAH NA KLADJE IN SREČANJE NEKDANJIH PRIPADNIKOV  CERKLJANSKE ČETE TO IDRIJA
Pol stotnije veterank in veteranov ter drugih udeležencev se je v soboto 18. maja 2019 udeležilo »pohoda po barikadah« in srečanja nekdanjih pripadnikov Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija. To je aktivnost s katero veterani vojne za Slovenijo Idrija Cerkno in drugi udeleženci, ohranjamo spomin na bojne aktivnosti, v katerih so pripadniki različnih enot Teritorialne obrambe Idrija nadzirali promet na glavnih komunikacijah preko občine Idrija. Njihova naloga je bila postaviti in varovati cestne barikade ter nadzirati in preprečiti morebitne premike enot JLA po teh komunikacijah.
Letošnji dogodek je bil namenjen spominu na priprave in varovanje cestne barikade na Kladju, na komunikaciji Škofja Loka – Cerkno, ki so ga izvajali pripadniki Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija.
Pohodniki so se zjutraj zbrali v Cerknem, od koder jih je pot vodila skozi »Cigunco« v »Gopalše« in naprej do lokacije barikade, ki je bila na križišču cest pod cestnim prelazom Kladje.
Na domačiji, ki je neposredno nad lokacijo barikade, sta pohodnike prijazno sprejela domačina Bojan in Zdenka Eržen. Na tej domačiji so bili tudi v času osamosvojitvene vojne nameščeni pripadniki Teritorialne obrambe, ki so varovali barikado.
Zbranim je na tem postanku spregovoril Darko Svetičič, ki je bil poveljnik voda, ki je postavil in varoval barikado ter nadziral promet na komunikaciji Škofja Loka – Cerkno. Obudil je spomin na takratno dogajanje in aktivnosti njegove enote.
Nato so pohodniki nadaljevali pot mimo domačije »pri Ratovžu«, kjer so bili prav tako prijazno sprejeti, do Kladja, kjer so se zbrali v objektu nekdanje vojašnice JLA, ki jo domačini imenujejo «Podmornica«.
Pohodnikom so se na srečanju pridružili tudi nekdanji pripadniki Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija, nekdanji pripadniki Narodne zaščite iz KS Podlanišče, ki so leta 1991 na tem območju izvajali svoje naloge in domačini iz Kladja.

Na priložnostni spominski svečanosti so udeležence s pozdravnimi nagovori nagovorili: Marijan Platiše, predsednik OZ VVS, Gašper Uršič, župan Občine Cerkno, Lado Sedej podpredsednik Pokrajinskega odbora ZVVS, Jože Erjavec, sekretar OZ ZSČ in Štefan Kerčmar predsednik pododbora PVD Sever.
O delovanju cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija v pripravah in v času osamosvojitvene vojne pa je prisotnim spregovoril Janez Vončina, nekdanji politkomisar te enote.
V priložnostnem kulturnem programu je nastopil harmonikar Pavel Magajne, Franci Ferjančič, ki je tudi organiziral in vodil prireditev, pa je prebral prispevek Luka Makuca iz OŠ Cerkno, ki je bil nagrajen na letošnjem literarnem natečaju »Tudi pri nas je otekalo osamosvajanje Slovenije«.