SPOMINI NA 20 LET DEJAVNOSTI OZVVS

Mineva dvajset let od ustanovitve OZ VVS Idrija Cerkno. V tem obdobju smo v združenju izvajali številne aktivnosti. Jubilej je priložnost, da obudimo spomin na nekatere od njih. Po počitniškem premoru bomo v nadaljnjih objavah na spletni strani ponovno objavili poročila o najzanimivejših dogodkih in o aktivnostih, ki smo jih skupaj izvajali. Nadaljujemo z objavami o dogodkih od leta 2017 dalje.

 

SPLETNA RAZSTAVA OB 30 OBLETNICI DELOVANJA MSNZ NA
IDRIJSKEM IN CERKLJANSKEM

Letos mineva 30 let od formiranja in delovanja Manevrske strukture Narodne zaščite, ki je enako kot drugje po Sloveniji delovala tudi na Idrijskem in Cerkljanskem.
Ustanovitev in delovanje Manevrske strukture Narodne zaščite je bil eden od najbolje organiziranih in konspirativnih projektov, ki je trajal od maja do oktobra 1990 in nima primerjave v novejši slovenski zgodovini.
Oblikovan je bil v najobčutljivejšem obdobju slovenskega osamosvajanja, kot odgovor na razorožitev dela Teritorialne obrambe s strani JLA in kot potreba po organizirani vojaški sili, ki bi varovala in branila osamosvojitvene ukrepe novo nastajajoče Slovenske države.
V OZ VVS Idrija Cerkno smo v počastitev spomina na dogodke in na ljudi, ki so udejanili projekt Manevrske strukture Narodne zaščite na Idrijskem in Cerkljanskem, pripravljali okroglo mizo, ki je bila načrtovana za konec meseca novembra. Žal so omejitveni ukrepi za preprečevanje okužbe s Covid 19 ta dogodek onemogočili.
Zavedajoč se dejstva, da tega dogodka s katerim bi obeležili 30 letnico delovanja Manevrske strukture Narodne zaščite, zaradi epidemioloških razmer ne bo mogoče pripraviti, smo pripravili retrospektivo razstave o delovanju Manevrske strukture Narodne zaščite na Idrijskem in Cerkljanskem, ki naj bi jo postavili v osnovnih šolah v občinah Idrija in Cerkno. Glede na to, da zaradi epidemije šole do nadaljnjega ostajajo zaprte je tudi izvedba te aktivnosti še pod vprašajem.
Da bi vendarle obeležili spomin na 30 letnico delovanja Manevrske strukture Narodne zaščite na Idrijskem in Cerkljanskem, se bomo poslužili našega digitalnega medija.
Na spletni strani OZ VVS (http://www.ozvvs-idrija-cerkno.si/) smo pod naslovom »30 letnica delovanja MSNZ na Idrijskem in Cerkljanskem« objavili zapise nekaterih takratnih akterjev (Alojz Rejc, Edi Golob, Jože Erjavec, Darko Menard, Marijan Platiše, Drago Vidrih…..), v katerih so obudili spomin takratno dogajanje ter nekaj slikovnega gradiva, ki je bilo pripravljeno za razstavo o delovanju Manevrske strukture Narodne zaščite na Idrijskem in smo jo ob prvi postavitvi v Mestnem muzeju v Idriji, leta 2005, poimenovali z imenom »Uporniki z razlogom«.