KRAŠEVCI LEPO SPREJELI UDELEŽENCE DOMOZNANSKE EKSKURZIJE

Skoraj trideset veterank in veteranov ter drugih udeležencev, se je v soboto 6.11.2021, v organizaciji OZ VVS Idrija Cerkno, odpravilo na tradicionalno jesensko domoznansko ekskurzijo na Kras, katero so zaključili z veselim Martinovanjem.

 

 

Dogodek so začeli z obiskom domačije kolega Jordana Štrkelj na Gorjanskem pri Komnu, kjer jim je prijazen gostitelj predstavil svojo vinogradniško kmetijo ter izdelke, ki jih pridelujejo na kmetiji. Popoldanska poskušnja njegovih suhomesnati izdelkov in Terana je udeležencem dobro teknila.

 

Pod vodstvom veterana vojne za Slovenijo iz Gorjanskega, so si udeleženci na Gorjanskem nato ogledali eno največjih pokopališč vojakov padlih v prvi svetovni vojni.

Pot pa so nato nadaljevali do bližine mejnega prehoda Gorjansko, kjer so si v spremstvu domačina, člana PVD Sever ogledali spominsko obeležje in se seznanili z dogodki,

 

ki so bili povezani z zavzetjem karavle JLA na mejnem prehodu Gorjansko v osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991.
Po končanih ogledih, ko je nebo že zagrnila tema, pa so se udeleženci odpeljali do Turistične kmetije Birsa v Brje.
Tu so se na kratko srečali z veterankami in veterani iz Ribnice, ki so bili udeleženci podobne ekskurzije njihovega veteranskega združenja.

Po okusni večerji pa so se udeleženci zavrteli ob glasbi za katero poskrbel veteranski kolega Albert Lapajne in večer se je v dobrem razpoloženju kar prehitro zaključil, ko se je bilo potrebno z avtobusom odpraviti nazaj proti domu.
Ker so udeleženci izpolnjevali pogoje PCT računamo, da so domov vrnili polni lepih vtisov, dobre volje in tudi zdravi.