ČESTITKA OB DNEVU USTANOVITVE TERITORIALNE OBRAMBE SLOVENIJE

Spoštovani teritorialci, veteranke in veterani vojne za Slovenijo!

Tudi letos se spominjamo zgodovinsko pomembnega datuma ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije (TO RS), tiste oborožene sile, ki je skupaj z enotami Milice in slovenskim narodom z orožjem v roki obranila plebiscitarno odločitev vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije, da želijo živeti v samostojni, neodvisni in suvereni državi.

 

TO je bila slovenska ljudska vojska in kot takšna sprejeta med ljudmi od njene ustanovitve pa do njenega preimenovanja v Slovensko vojsko (SV).Tudi zato je vedno potrebno izpostaviti njeno trdno vez s prebivalstvom, uporabo slovenskega jezika in kar je zelo pomembno, poveljevalni jezik je bil slovenski!
Letošnje jubilejno leto ,ko praznujemo trideset let samostojnosti, je zato priložnost, da ponovno izpostavimo prispevek tako teritorialcev kot takratnih miličnikov v oboroženi obrambi naše samostojnosti.
Spomnimo se tudi 20.novembra 1991, ko so na letališču Cerklje ob Krki pripadniki stalne sestave TO prvič prisegli svoji domovini.
In ob letošnjem prazničnem letu pred Dnevom TO in dnevom, ko je slovenska Milica preprečila miting resnice v Ljubljani obe veteranski organizaciji naši domovini podarjata dokumentarni film o vojni za samostojno državo »Zbujeni v sanje«. Film skozi oči slehernika na kratko razjasni dejstva in razmerja, ki so to našo vojno delala posebno in usmerjala njen tok mimo ustaljenih črno belih delitev na naše in vaše. Največja etična vrednost filma pa je v tem, da so končno dobili besedo tisti, ki so, za povsem subjektiven ideal boljšega življenja v samostojni, svobodni in pravični Sloveniji izpostavili svoja življenja smrtni nevarnosti.
Spoštovani, ob Dnevu TO vam izrekam čestitke in zahvalo za vse, kar ste kot pripadnice in pripadniki TO storili za svojo domovino in svojo državo! Vsem tistim, ki so zanjo darovali svoja življenja in vsem, ki jih ni več med nami, pa zahvala in globoko spoštovanje!
Naj ne bo nikoli pozabljeno!

Ladislav LIPIČ, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo