EKSKURZIJA ZA UDELEŽENCE LITERARNEGA NATEČAJA »TUDI PRI NAS JE POTEKALO OSAMOSVAJANJE SLOVENIJE«

Program literarnega natečaja »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«, ki ga je v sodelovanju z osnovnimi šolami iz občin Idrija in Cerkno že desetič organiziralo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno, zajema tudi zaključno ekskurzijo sodelujočih na natečaju in njihovih mentorjev v Park vojaške zgodovine v Pivko.
Omejitveni ukrepi za preprečevanje okužb s Covid 19, ki v osnovnih šolah veljajo v letošnjem šolskem letu, so organizatorjem dodobra otežili organizacijo tega dogodka. Z vodstvi osnovnih šol so se dogovorili, da bodo za razliko od prejšnjih let, letošnjo ekskurzijo organizirali v tako imenovanih »mehurčkih« in ob spoštovanju pogojev PCT. To je pomenilo precej več organizacijskega dela in tudi nekaj več stroškov za prevoz udeležencev. Toda obljuba dela dolg in jo je potrebno izpolniti.
V skladu s tem je bila dne 4.11.2021 organizirana ekskurzija v Park vojaške zgodovine v Pivko za mentorje in udeležence literarnega natečaja iz Osnovne šole Črni Vrh nad Idrijo, dne 2.12.2021 pa za udeležence literarnega natečaja iz osnovnih šol Idrija in Cerkno. Neposredno pred dnevom ekskurzije pa so iz Osnovne šole Spodnja Idrija sporočili, da je v šoli prišlo do okužbe s Covid 19 in, da se zaradi tega njihovi učenci ekskurzije ne bodo mogli udeležiti.
Udeležence literarnega natečaja iz posameznih šol so na ogled Parka vojaške zgodovine peljali ločeno, v različnih prevoznih sredstvih, sam ogled Parka pa je potekal tako, da je bilo onemogočeno druženje in morebiten prenos okužbe med udeleženci iz različnih šol.
Udeleženke in udeleženci so z zanimanjem prisluhnili vodeni predstavitvi zgodb, ki jih predstavlja Park vojaške zgodovine v Pivki ter si ogledali razstavljene eksponate, tanke, topove, letala, helikopterje, pehotno orožje in nedavno pripeljan policijski čoln. Pri tem je bilo za udeležence zlasti zanimivo, da ne gre za fotografije ali modele posameznih orožij ampak za orožja taka kot so v naravi. Posebne pozornosti je bila deležna razstava in pripoved o dogodkih iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo o kateri so pisali tudi v svojih literarnih prispevkih. Največ njihovega zanimanja pa je nedvomno pritegnil ogled notranjosti podmornice, ki je razstavljena v Parku.
Ekskurzija v Park vojaške zgodovine je udeleženkam in udeležencem literarnega natečaja prinesla nova spoznanja o vojaški zgodovini, ki se je odvijala na naših tleh ter jim pomenila zanimiv dogodek. Ob vračanju domov so zagotovili, da bodo sodelovali tudi v letošnjem 11. literarnem natečaju »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije«, ki že poteka.