POD LIPCO ZELENO JE LJUBI MOJ DOM

Tudi letos so učenci Osnovne šole Idrija pod vodstvom svojih mentorjev  ter po zasnovi in scenariju Lidije Kacin, pripravili prireditev v počastitev državnega praznika Dneva samostojnosti in enotnosti. Vsebinsko, z besedo, pesmijo in sliko bogato izraženo ter doživeto proslavo so poimenovali »Pod lipco zeleno je ljubi moj dom«. S to proslavo so mladi ponovno izpričali, da imajo radi svojo domovino, da sprejemajo vrednote slovenskega osamosvajanja ter, da jim ni vseeno v kakšni domovini bodo živeli v prihodnje.
Zaradi razmer zaradi Covid 19 je tudi ta letošnja prireditev žal potekala virtualno.

Podobno kot v preteklih letih, smo tudi na letošnji prireditvi sodelovali veterani vojne za Slovenijo Idrija Cerkno. V imenu vojnih veteranov je učence in vse, ki si bodo proslavo ogledali, nagovoril Zorko Velikanje, ki je v svojem nagovoru osvetlil zgodovinske okoliščine nastajanja nove slovenske države, pomen plebiscita, katerega obeležujemo s sedanjim praznikom in vojaškega zavarovanja plebiscitarne odločitve Slovenk in Slovencev, da želijo živeti v samostojni državi.

Gledalcem je o pomenu idrijske zgodovinske dediščine v zakladnici narodove dediščine ter o pomenu njenega ohranjanja za prihodnje rodove, spregovoril tudi župan Občine Idrija Tomaž Vencelj.

 

V zaključnem nagovoru pa je spregovorila ravnateljica Osnovne šole Idrija Ivica Vončina. V svojem nagovoru je spregovorila o pomenu kulturne dediščine ter o izročilu praznikov, ki so pred nami.
Priporočamo, da si posnetek celotne proslave ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=_2O4kQyKFC0

Zahvaljujemo se učencem, mentorjem in vsem sodelujočim, ki so pripravili res doživeto počastitev praznika Dneva samostojnosti in enotnosti!