VABLJENI K OGLEDU DOKUMENTARNGA FILMA »PARITIZANSKE SMUČINE CERKNO 45«

Televizija Slovenija bo v torek, 25. januarja 2022, s pričetkom ob 21:05 uri, na svojem prvem programu predvajala dokumentarni film scenarista in režiserja Dušana Moravca iz Idrije »Partizanske smučine Cerkno ’45«.
Dokumentarni film »Partizanske smučine Cerkno ’45« je zgodba o dogodku, ki je bil edinstven v takratni okupirani Evropi. Je film o pravi partizanski zimski olimpijadi, ki si zasluži, da se uvrsti v svetovno zgodovino smučanja in vojskovanja na smučeh.
Partizansko smučarsko tekmovanje v Cerknem je bil odmeven in enkraten športni dogodek, ki se ga je 20. in 21. januarja 1945 udeležilo več kot 40 partizanov, ki so tekmovali v veleslalomu, patruljnem teku in skokih. Dogodek se je odvijal v osvobojenem partizanskem Cerknem, ki je bilo v času tekem, v krogu 80 kilometrov obdano s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot, tekmovanje pa si je kljub vsemu ogledalo več kot 1.000 gledalcev.
V filmu lahko spremljamo pripovedi udeležencev tekmovanja, gledalcev in strokovnjakov s področja vojskovanja na smučeh.
Prav tako je v filmu prikazano bogato slikovno gradivo in nekateri do sedaj neznani dokumenti, ki pričajo, kako je potekalo samo tekmovanje. Film je zgodba o pogumu in silni želji po svobodi in miru.
Film bo tudi svojevrstno povabilo na letošnje že 45. spominske smučarske tekme “Partizanske smučine – Cerkno 45” v okviru katerih bo potekalo tudi že 17. prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu, ki bo izvedeno na smučiščih Smučarskega centra Cerkno, v soboto, dne 29. januarja 2022. Upamo le, da sedanje neugodne epidemiološke razmere, tekmovanja ne bodo preprečile.
Vabljeni k ogledu filma!
Povzeto po: www.rtvslo.si/tv/spored/tvs1