NA 17. VETERANSKEM PRVENSTVU V VELESLALOMU V CERKNEM POČASTILI SPOMIN NA PRVE SMUČARSKE TEKME V OKUPIRANI EVROPI

V lepi sončni in ne preveč hladni soboti 29. januarja 2022, je na smučiščih Smučarskega centra Cerkno potekala 45. spominska smučarska prireditev “Partizanske smučine – Cerkno 45”.


Svojevrstno povabilo na letošnje spominske smučarske tekme je slovenski javnosti, s predvajanjem dokumentarnega filma »Partizanske smučine Cerkno ’45«, naslovila tudi Televizija Slovenija.

Udeleženci, ki so film gledali so si bili enotni, da je to zgodba o dogodku, ki je bil edinstven v takratni okupirani Evropi ter, da je to zgodba o pravi partizanski zimski olimpijadi, ki si zasluži, da se uvrsti tudi v svetovno zgodovino smučanja in vojskovanja na smučeh.

 

Kot v preteklih letih, je v okviru spominskih smučarskih tekem potekalo že 17. prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu.
Verjetno je bilo letos tudi zaradi sedanjih epidemioloških razmer, v primerjavi s prejšnjimi leti, nekaj manj prijavljenih tekmovalk in tekmovalcev. Spominskih smučarskih tekem se je udeležilo okoli 220 udeležencev iz vrst članov ZZB za vrednote NOB, članov Policijskega veteranskega društva Sever in članov Zveze slovenskih častnikov.
Zaradi neugodnih epidemioloških razmer in ukrepov za zmanjševanje možnosti okužbe s Covid-19, je žal že drugo leto zapored odpadlo tekmovanje osnovnošolcev. Razmeram primerno, pa je organizacijski odbor uvedel nekatere prilagoditve v sami izvedbi tekmovanja. Vse tekme so potekale na eni sami progi.

Slavnostna otvoritev tekmovanj je ob pozdravnih besedah predsednika organizacijskega odbora Miha Butara in župana Občine Cerkno Gašperja Uršiča, potekala brez običajnega spusta padalcev Slovenske vojske in nastopa »smučarjev po starem«. Razglasitev rezultatov ter svečana podelitev medalj in pokalov, katere so se udeležili tudi general Anton Štajner, predsednik Zveze slovenskih častnikov, Anton Pozvek sekretar Policijskega veteranskega združenja Sever in Mitja Jankovič, generalni sekretar Zveze veteranov vojne za Slovenijo, je brez običajnega kulturnega programa potekala na smučarskem centru, na terasi pred restavracijo Alpska Perla. V restavraciji na smučišču pa je bila organizirana tudi malica za vse udeležence.

Kljub temu, da je bilo celotno dogajanje preneseno na Smučarski center, med udeleženci ni bilo slišati kritike, marsikdo pa je preostali čas izkoristil tudi za podaljšano smuko na dobro urejenih smučiščih. Glede na letošnje izkušnje bi v organizacijskem odboru kazalo razmisliti, če ne bi to prakso ohranili tudi za prihodnja tekmovanja.
Na 17. veteranskem prvenstvu v veleslalomu tekmovalo 53 tekmovalk in tekmovalcev iz trinajstih Območnih združenj zveze Veteranov vojne za Slovenijo. V posamičnem tekmovanju so veterani in veteranke tekmovali v različnih kategorijah. Po posameznih kategorijah so najboljše rezultate dosegli:
Ženske:
1. Bojana Križaj, OZ VVS Idrija Cerkno
2. Silva Piškurič, OZ VVS Dolenjska
3. Polona Omejc, OZ VVS Kranj

 

Možki 1951 in starejši:
1. Boris Jordan, OZ VVS Idrija Cerkno
2. Štefan Golubič, OZ VVS Sp. Savinjska dolina
3. Janez Miklavčič, OZ VVS Kranj

 

Možki od 1952 do 1961:
1. Branko Žurbi, OZ VVS Kamnik Komenda
2. Dušan Seljak, OZ VVS Škofja Loka
3. Zoran Homec, OZ VVS Idrija Cerkno

 

Možki 1962 in mlajši:
1. Marko Ribnikar, OZ VVS Kranj
2. Miha Pivk, OZ VVS Logatec
3. Darko Gantar, OZ VVS Idrija Cerkno

 

Pregled vseh uvrstitev in doseženih rezultatov 17. Prvenstva veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu si lahko preberete na naslednji povezavi:Veterani_VSL_2022_rezultati
Zaradi manj številčne udeležbe iz večine prijavljenih območnih združenj je organizacijski odbor odločil, da se ekipno tekmovanju 17. Prvenstva veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu, izjemoma ne izvede (priložena tabela »Ekipna razvrstitev« je zgolj informativne narave). Prehodni pokal Prvenstva veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu zato do naslednjega prvenstva ostaja v hrambi OZ VVS Idrija Cerkno.