VABLJENI NA POHOD »PO POTEH ENOT TERITORIALNE OBRAMBE« IN NA SPOMINSKO SREČANJE NA DOMAČIJI NA BRKOVNIKU

Vse člane OZ VVS Idrija-Cerkno, nekdanje pripadnike Teritorialne obrambe Idrija, vaše svojce in prijatelje, vljudno vabimo, da se nam pridružite na pohodu in srečanju nekdanjih pripadnikov 120. jurišnega odreda TO Idrija in Samostojnega voda za ognjeno podporo iz Jurišnega odreda četne sestave (nekdanjega partizanskega bataljona), ki bo v nedeljo 8. maja 2022.

Pohod in srečanje bosta posvečena spominu na delovanje enot TO na tem območju med osamosvojitveno vojno v juliju leta 1991.

Program:

-Od 7:00 do 7:15. ure zbiranje pohodnikov v Črnem vrhu nad Idrijo (na parkirišču sredi naselja). Naprej se bomo peljali z osebnimi avtomobili. Zaradi omejenega prostora za parkiranje na Križni gori, prosimo da se udeleženci dogovorite za skupni prevoz.

-Od 7:15 do 7:45 ure prevoz v smeri Ajdovščine mimo Kamplca do Cenca in nato po makadamski cesti proti zahodu na območje Križne gore. Parkiranje v bližini domačije Gornji Žgavec (950 m n.v.). Vmes kratek postanek ob opuščeni domačiji Pri Kamplcu, kjer so bili med osamosvojitveno vojno nastanjeni nekateri pripadniki naših enot s protioklepnim orožjem.
-Od 8:00 do 11:30. ure pohod po Križni gori, mimo spomenika na kraju, kjer je nastala primorska himna Vstajenje Primorske, mimo ruskega groba in grškega groba in čez izredno razgledni Špičasti vrh (1128 m n.v.) do domačije na Brkovniku (1020 m n.v.).
V bližini te domačije so imeli od 9. do 20. julija pripadniki voda za ognjeno podporo položaj minometa 120 mm, ki je bil zaplenjen JLA.
-Od 12:00 do 13:00 spominska prireditev (pozdravni nagovori, obuditev spominov, zahvala domačinom, krajši kulturni program).
-Od 13:00 do 14:00 kosilo, nato tovariško druženje
-Od domačije na Brkovniku do parkiranih avtomobilov je še pribl, 20 minut hoje.
Trasa pohoda je dolga približno 7 km. Edini večji vzpon je le neposredno na Špičasti vrh, nekaj več kot 150 višinskih metrov.
Kdor bi želel priti na srečanje, ne bi pa želel ali mogel na pohod, se lahko pripelje na Brkovnik z avtomobilom. Skupni odhod z avtomobili bo ob 10:15 iz Črnega Vrha. Dostop po cesti bo od Cenca dalje označen z improviziranimi kažipoti in rdeče belimi trakovi. Od Črnega Vrha do Brkovnika je približno pol ure vožnje.

V primeru slabe vremenske napovedi ali drugih nepredvidenih omejitev bo prireditev prestavljena na drug primeren termin.
V vsakem primeru pa je potrebno upoštevati, da je na tem območju tudi ob lepem vremenu klima nekoliko hladnejša in da je večja možnost hladnega vetra.

Prijave na srečanje in pohod:
Prosimo, da se za pohod in srečanje (tudi če brez pohoda) prijavite čimprej, najkasneje pa do četrtka, 5. maja. Pravočasna informacija o številu prijavljenih je organizatorjem pomembna zaradi logistične priprave dogodka. Če po prijavi ugotovite, da se ne boste mogli udeležiti, prosimo le, da to čimprej sporočite.
Ob prijavi navedite tudi, če pride z vami še kdo od svojcev ali prijateljev. Vabljeni so tudi mladi.

Prostovoljni prispevek za topli obrok je 5 EUR. Poravnate ga ob prihodu na srečanje.

Naslov za vse prijave, sporočila ter informacije je Vlado Sedej, tel.: 041 360 840, e-naslov: vlado.sedej@gmail.com.

Če bo potrebno, bomo prijavljenim nekaj dni pred srečanjem posredovali dodatne informacije.

Za organizatorje:

Vlado Sedej, nekdanji poveljnik 120. JOd
Marko Mikuž, nekdanji namestnik poveljnika jurišnega odreda četne sestave (prej partizanskega bataljona)
Rajko Gostiša, nekdanji poveljnik samostojnega voda za ognjeno podporo v odredu četne sestave
Janez Pivk in Vinko Sedej, nekdanja poveljnika voda za ognjeno podporo v 120 in jurišnem odredu

Jurij Kavčič, predsednik OZ VVS Idrija-Cerkno