UDELEŽENCI LITERARNEGA NATEČAJA IZ OŠ SPODNJA IDRIJA OBISKALI PARK VOJAŠKE ZGODOVINE

Ob zaključku letošnjega 11. literarnega natečaja »Tudi pri nas je potekalo osamosvajanje Slovenije« je OZ VVS Idrija Cerkno, za vse udeležence literarnega natečaja in njihove mentorje organiziralo domoznansko ekskurzijo v Park vojaške zgodovine v Pivko.  Podobno kot lani je tudi letošnja ekskurzija potekala v dveh delih.

 

Udeleženci letošnjega ter nekateri udeleženci lanskoletnega natečaja in njihovi mentorji iz Osnovne šole Spodnja Idrija so se na ekskurzijo odpeljali v sredo 11. maja 2022.
V Parku vojaške zgodovine v Pivki so z zanimanjem prisluhnili zgodbam iz vojaške zgodovine ter si ogledali razstavljene eksponate, tanke, topove, letala, helikopterje, pehotno orožje in lani pripeljan policijski čoln. Pri tem je bilo za udeležence zlasti zanimivo, da ne gre za fotografije ali modele posameznih orožij ampak za orožja taka kot so v naravi. Največ njihovega zanimanja je nedvomno pritegnil ogled notranjosti podmornice, ki je razstavljena v Parku Posebne pozornosti pa je bila deležna razstava in pripoved o dogodkih iz osamosvojitvene vojne za Slovenijo iz leta 1991 o kateri so pisali tudi v svojih literarnih prispevkih.
Za razliko od preteklih let pa je v Parku vojaške zgodovine v Pivki potekala tudi letošnja svečana razglasitev rezultatov literarnega natečaja. Izid literarnega natečaja sta razglasila Zorko Velikanje, predsednik strokovne komisije in Jurij Kavčič, predsednik OZ VVS.
Izmed prispevkov iz Osnovne šole Spodnja Idrija je po mnenju strokovne komisije prispevek, ki je vsebinsko najbolj ustrezal kriterijem natečaja, napisala Nina Sedej učenka 7. a razreda. Za svoje delo je iz rok predsednika OZ VVS Jurija Kavčiča, prejela posebno priznanje in knjižno nagrado.

 

Priložnostna darila pa so v znak zahvale prejeli tudi vsi sodelujoči na letošnjem natečaju in njihovi mentorji.
Vsi pa so prejeli tudi posebno knjižico – Zbornik v katerem so objavljeni vsi literarni prispevki, ki so prispeli na 11. literarni natečaj. Zbornik je uredil Marko Mikuž, izdalo pa OZ VVS Idrija Cerkno.