VETERANI IZ OZ VVS LOGATEC IN VRHNIKA – BOROVNICA NA CERKLJANSKEM

Veterani iz Območnega združenja Idrija Cerkno so bili v soboto 21.5.2022 gostitelji tradicionalnega srečanja predsedstev OZ VVS Idrija Cerkno, Logatec ter Vrhnika Borovnica.
Preko dvajset udeležencev se je v jutranjih urah zbralo v Cerknem. Po jutranji kavi sta jih pozdravila podpredsednik Idrijskih veteranov Franci Ferjančič in župan občine Cerkno Gašper Uršič.

 

Nato so odšli v Cerkljanski muzej, v katerem jih je kustosinja in vodja muzeja Milojka Magajne popeljala po razstavah »Cerkljanska skozi stoletja » in »Pust je kriv«. Zlasti slednja, ki prikazuje zgodbo o pustnem običaju Cerkljanska laufarija, je med obiskovalci zbudila veliko zanimanja.

 

Po končanem ogledu so se obiskovalci odpeljali v Šebrelje, kjer so jim v lokalu pri Sv. Ivanu pripravili pokušino lokalne specialitete »Šebreljskega želodca«.
Ob izredno lepem razgledu po bližnji in daljni okolici, jim je Vlado Sedej, nekdanji poveljnik 120. JOD TO Idrija, orientacijst in dober poznavalec terena, podal geografsko in topografsko orientacijo ter jih seznanil z zgodovinskimi dogajanji v 1. in 2. svetovni vojni ter osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991 na teh prostorih.
Z zanimivostmi Arheološkega parka Divje Babe pa jih je seznanil Peter Črnilogar, vodič Lokalne turistične organizacije Laufar Cerkno, ki je udeležence popeljal tudi do zanimivih razglednih točk ter na ogled rovov in kavern iz 1. svetovne vojne.

Vrhunec dogajanja pa je bil spust po urejeni vendar skozi skalovje speljani pešpoti do Arheološkega najdišča Divje Babe in voden ogled jame Divje Babe.

Ob zanimivi pripovedi vodiča Petra Črnilogarja in z ogledom predstavitvenih filmov so si udeleženci

ustvarili predstave o tem, kaj se je na teh prostorih dogajalo v davni preteklosti in o najdeni Andertalčevi piščali, ki velja za najstarejše glasbilo na naših tleh
Po okusnem kosilu, ki sta ga v Lovski koči v Šebreljskem Vrhu udeležencem pripravila veterana Miro Hvala in Drago Feltrin, so se udeleženci pogovorili o nadaljnjem sodelovanju veteranskih organizacij, zlasti po tem, ko so vodenje organizacij prevzela nova vodstva, ter se zadržali na prijateljskem druženju.