NEKDANJI TERITORIALCI NA SPOMINSKEM SREČANJU V ČRNEM VRHU

V soboto 4. junija 2022 so se v Črnem Vrhu nad Idrijo na spominskem srečanju zbrali vojni veterani, nekdanji pripadniki 84. samostojne – Črnovrške čete Teritorialne obrambe Idrija in domačini.
Spominsko druženje, ki ga je organiziralo OZ VVS Idrija Cerkno, se je v jutranjih urah začelo z zborom udeležencev pri smučišču Ski Bor v Črnem Vrhu nad Idrijo.

Nato se je nadaljevalo s pohodom skozi Predgriže do domačije Vrh Griž, kjer je bila nameščeno poveljstvo čete in domačije Pri Žgavc, kjer so med osamosvojitveno vojno za Slovenijo prebivali posamezni vodi iz sestava Črnovrške čete Teritorialne obrambe.

 

Tako kot so bili v času osamosvojitvene  vojne leta 1991 na teh domačijah dobrosrčno sprejeti teritorialci, so bili po dobrih tridesetih letih lepo sprejeti tudi vojni veterani in pohodniki. Predsednik OZ VVS Jurij Kavčič in tedanji poveljnik Črnovrške čete Zdenko Lužnik sta se gospodarjem teh domačij ponovno zahvalila za gostoljubje in pogum, ki so ga izkazali v tistem prelomnem času ter jim v znak zahvale izročila posebne zahvalne listine. Temu pa je sledil povratek do smučišča Ski Bor.

Po kosilu je sledila krajša spominska prireditev na kateri je udeležence uvodoma nagovoril predsednik OZ VVS Jurij Kavčič. Bojno pot, ki jo je v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo prehodila 84. samostojna – Črnovrška četa Teritorialne obrambe Idrija, pa je obudil tedanji poveljnik čete Zdenko Lužnik.

 

Spominsko srečanje se je nadaljevalo in zaključilo s prijateljskim druženjem in se zaključilo z dogovorom, da se bodo na naslednjem srečanju Črnovrških veteranov in  teritorialcev dobili še v večjem številu.