VABLJENI V KANOMLJO NA SREČANJE NEKDANJIH TERITORIALCEV

Vljudno vas vabimo, da se pridružite pohodu in srečanju pripadnikov nekdanjega 120. Jurišnega odreda Teritorialne obrambe, ki bo v nedeljo, 19. junija 2022 v Kanomlji.
Pohod in srečanje bosta posvečena 30. obletnici delovanja enot Teritorialne obrambe Idrija na tem območju med osamosvojitveno vojno leta 1991.

Program:

– Od 7:45 do 8:00. ure zbiranje v Spodnji Idriji na parkirišču Rotomatike (desno ob cesti za Kanomljo, takoj za mostom čez Idrijco).
– Ob 8:00 prevoz z osebnimi avtomobili do Mandžurije (1 km). Od tu se bo glavnina pohodnikov povzpela peš mimo domačije na Sivki do domačije Pri Hladniku v Bazoviku (na obeh domačijah je odred prenočil prvo noč po mobilizaciji 28.6.1991). Na zbornem mestu in deloma že prej ob prijavah se bomo dogovorili, kateri od udeležencev do Bazovika ne bi šli peš ampak bodo tja pripeljali avtomobile. Po krajšem pogovoru z domačini se vsi odpeljali na izhodišče pohoda v Idrijske Krnice. Parkirali bomo ob cesti na Kamutajš.
– Najprej bomo še enkrat obiskali domačijo na Kalu, kjer se je med vojno zadrževal 2. vod jurišnega odreda. Obisk ponavljamo zaradi tistih udeležencev, ki niso bil na pohodu čez Krnice 22.5. in zaradi lepega razgleda na severno stran.
– Po povratku s Kala se bomo spustili po razglednih poteh čez Kovk, mimo Pocka, čez Marožice in Suše do domačije na Ovčjaku, kjer se je naš odred zadrževal od 3. do 5. julija 1991. Po približno isti poti se je 7. julija s Kala v Kanomljo spustil 2. vod našega odreda.
– Od 13:00 do 14:00 kosilo
– Od 14:00 do 15:00 spominska prireditev (pozdravni nagovori, obuditev spominov, zahvala domačinom).
– Po prireditvi druženje in povratek domov. Predhodno se bomo dogovorili, da bo zagotovljen prevoz šoferjev po avtomobile, ki bodo parkirani v Krnicah.
Čiste hoje je za nekaj manj kot štiri ure, za dobro uro bo postankov. Trasa pohoda ni zahtevna, sestavljena pa je iz treh delov:
– iz Mandžurije do Hladnika (480 m n.v.) približno pol ure, 160 m vzpona,
– obisk domačije Kal in Bezgovega griča (1057 m), ena ura skupaj s postankom za razgled, 30 m vzpona,
– spust s Kamutajš do Ovčjaka, približno dve uri hoje, 700 m višinske razlike.
V primeru zelo slabe vremenske napovedi bosta pohod in srečanje prestavljena na jesen.

Pohoda se udeležite le, če se počutite dobro in nimate bolezenskih znakov. Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost.

Prijave na srečanje in pohod:

Prosimo, da se za pohod in srečanje prijavite čimprej, najkasneje pa do srede, 15. junija. Prosimo tudi, da navedete, kako ste s prevozom (pridete sami, imate v avtu še kaj prostora, nimate prevoza, ali se javite za prevoz vozila do Bazovika in nato v Krnice). Pravočasna informacija o številu prijavljenih je organizatorjem pomembna zaradi logistične priprave dogodka. Če po prijavi ugotovite, da se dogodke ne boste mogli udeležiti, prosimo le, da to čimprej sporočite.
Ob prijavi navedite tudi, če pride z vami še kdo od svojcev ali prijateljev. Vabljeni so tudi mladi.  Priporočeni prostovoljni prispevek za topli obrok je 5 EUR.

Naslov za vse prijave, sporočila ter informacije je Vlado Sedej, tel.: 041 360 840, e-naslov: vlado.sedej@gmail.com.

Če bo potrebno, vam bomo nekaj dni pred srečanjem posredovali dodatne informacije.

Za organizatorje:

Vlado Sedej
nekdanji poveljnik 120. JOd TO

Jurij Kavčič
predsednik OZ VVS Idrija-Cerkno