V SPOMINSKEM PARKU V IDRIJI V PRISOTNOSTI PREDSEDNIKA REPUBLIKE DVIGNILI ZASTAVO V POČASTITEV DNEVA DRŽAVNOSTI

Ob številni udeležbi učencev, domačinov in vojnih veteranov se je v petek 24.06.2022 v Spominskem parku osamosvojitve Slovenije pred Osnovno šolo Idrija, odvila občinska svečanost z dvigom slovenske državne zastave v počastitev  državnega praznika Dneva državnosti.

 

Osrednji gost svečanosti je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je poklonil praporom veteranskih in domoljubnih organizacij ter prisostvoval svečanemu dvigu zastave.
Po končani svečanosti pa se je v idrijski Modri dvorani udeležil proslave z naslovom »Kje lepše je kot doma«, ki so jo ob Dnevu državnosti in zaključku šolskega leta pripravili učenci in učitelji Osnovne šole Idrija. Udeležence te proslave je predsednik države Borut Pahor tudi nagovoril.
Na svečanosti katero je pripravilo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno v sodelovanju z Društvom veteranov Sever Severno Primorske, so si obiskovalci lahko ogledali tudi potujočo razstavo »Vojna za samostojno Slovenijo 1991« katero so v podhodu osnovne šole postavili člani Policijskega veteranskega društva Sever Severnoprimorske.

Glavni poudarek svečanosti je bil protokolarni dvig slovenske zastave na spominski drog, katerega so izvedli vojni veterani ob prisotnosti praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij ter ob državni himni, ki so jo zapeli pevci pevskega zbora Osnovne šole Idrija.

 

 

Številna publika je z zanimanjem prisluhnila pozdravnim besedam Jurija Kavčiča, predsednika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija-Cerkno, in župana občine Idrija Tomaža Venclja.

 

V svečanemu nagovoru je udeležence nagovoril  Angel Vidmar predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Severnoprimorske. Vsi govorci so se zavzeli za to, da bi besede o osamosvojitvi in vojaški obrambi samostojne Slovenije, izrečene ob tej in drugih priložnostih ne bi utonile v pozabo.

 

Svečanost v počastitev Dneva državnosti je izzvenela v sporočilu, da je bil čas vojne za Slovenijo, čas velikih pričakovanj, smelih dejanj in drznih odločitev. Bil pa je tudi čas strahu pred neznanim. Prav zaradi nepredvidljivosti in negotovosti, je bil to tudi čas izjemne, danes zelo pogrešane  enotnosti in to naj izpričuje tudi  Spominski park osamosvojitve Slovenije v Idriji.

Kulturno veličino so proslavi dale učenke in učenci Osnovne šole Idrija, recitatorke ter pevke in pevci pevskega zbora, ki so tkali kulturno nit svečanega dogodka.