POSLOVIL SE JE VOJNI VETERAN DANIJEL BOŽIČ, POKONČEN MOŽ IN DOMOLJUB

»Fantje držite se in uspešno naprej. Se vidimo na naslednji proslavi v Idriji!«, so bile besede Danijela Božiča (1959 – 2022), podpredsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo, s katerimi se je lansko jesen od nas poslovil po proslavi ob 74. obletnici priključitve Primorske k matični domovini.
Čeprav smo že vedeli za njegovo bolezen, smo verjeli, da bo tudi tokrat zmagal in, da se bo njegova napoved o ponovnem srečanju v Idriji uresničila. Žal se ni. Po zahrbtni bolezni se je Danijel v torek 5.7.2022 za vedno poslovil.
Danijela poznamo že iz časov, ko je bil mladinski funkcionar. Njegova uspešna karierna pot je imela številne prelomnice: od novinarja in urednika slovenskega uredništva Televizije Koper Capodistria, vodje Visokošolskega središča Koper, župana občine Komen in glavnega tajnika Univerze na Primorskem, če naštejemo le najpomembnejše. V obdobju 1992 – 1997 je bil tudi član Državnega sveta Republike Slovenije.
Danijel Božič je bil naš dober veteranski kolega in podpornik. Z naklonjenostjo je spremljal naše aktivnosti, se udeleževal naših dogodkov ter z vzpodbudno in bodrilno besedo nagovarjal udeležence.
Iz njegovih javnih nastopov in pretanjenih uredniških uvodnikov v časopisu Veteran, katerega glavni urednik je bil, veje njegova pokončna drža in vztrajnost pri uveljavljanju veteranstva, nasprotovanju potvarjanja zgodovinske resnice o osamosvajanju Slovenije ter kritiki odklonov današnjega družbenega razvoja.
Poti, ki smo jih prehodili skupaj s pokojnim Danijelom so pustile mnogo lepih sledi. Bil je pokončen in vztrajen mož ter domoljub in takega bomo ohranili v trajnem spominu.
Ob smrti Danijela Božiča izražamo globoko sočutje, njegovi družini pa izrekamo iskreno sožalje!