IMEJMO VERO V PRIHODNOST, KOT TAKRAT, KO JE BILO TREBA Z OROŽJEM STOPITI NA BRANIK DOMOVINE

V soboto 9. julija 2022 na Vojskem nad Idrijo potekalo tradicionalno športno in spominsko srečanje vojnih veteranov in njihovih svojcev ter domačinov, ki ga je organiziralo Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno.

 

Dogodek, katerega nosilec je že vrsto let Jože Erjavec, je bil namenjen počastitvi 31-letnice samostojne Slovenije, Dneva državnosti in ohranjanju spomina na delovanje enot Teritorialne obrambe Idrija v osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991

V okviru prireditve je potekalo 18. strelsko tekmovanje z MK puško in voden »pohod po poteh enot TO Idrija« po Vojskarski planoti. Zaključilo pa se je s spominsko slovesnostjo s kulturnim programom ter razglasitvijo rezultatov strelskega tekmovanja in podelitvijo pokalov in medalj.

Strelsko tekmovanje je pod vodstvom Iva Baniča potekalo na odprtem strelišču v Rovtarjevem vrhu. Organizatorji so dobro pripravili strelišče in organizirali lepo tekmovanje. Tekmovanja se je udeležilo preko osemdeset strelk in strelcev iz petnajstih veteranskih združenj in strelskih organizacij.

 

Kot se za tekmovanje spodobi, so po končani tekmi sodniki prešteli zadetke in na zaključni svečanosti, ki je potekala pred Lovsko kočo na Vojskem, razglasili rezultate.

Med ekipami veteranskih organizacij je bila najboljša ekipa Sever Logatec 1 z 272 krogi, druga je bila ekipa OZ ZVVS Zgornja Gorenjska z 271 krogi, tretja pa je bila Sever Logatec 2 z 268 zadetimi krogi.

V posamični konkurenci članic in članov veteranskih organizacij je bila med strelkami najboljša Marta Jordan iz OZ VVS Idrija Cerkno z  94 krogi, sledili pa sta ji Erika Gerbec iz PVD Sever Tolmin z 91 krogi  in Martina Šmitek iz OZ VVS Zgornja Gorenjska z 88 zadetimi krogi.

 

Med strelci pa je bil najboljši Robert Lapanja z 94 zadetimi krogi, sledita pa mu Roman Radej z 93 krogi  in Zdravko Urankar s prav tako 93 zadetimi krogi.

 

 

V posamični konkurenci nečlanic in nečlanov veteranskih organizacij je bila med strelkami najboljša Tadeja Vončina z 92 zadetimi krogi, sladita pa ji Mirjam Bavcon z 89 krogi in Anica Jermol z 78 zadetimi krogi.

 

Med strelci pa je bil najboljši Branko Gruden z 92 zadetimi krogi, sledita pa mu Valentin Čelik  z 92 krogi in Mitja Podgornik z 91 zadetimi krogi.

 

 

Pohodnike, pod vodništvom Vladimirja Sedeja, pa je skoraj tri ure hoda dolga pot vodila po območju okrog zgornjega toka reke Idrijce  v Mrzli Rupi. Na poti so se seznanili z naravnimi znamenitostmi, z dogodki v času NOB in osamosvojitvene vojne ter z načinom življenja ljudi na Vojskarski planoti v davnini in danes.

 

Na spominski svečanosti je navzoče nagovoril prvi predsednik OZ VVS Idrija Cerkno Zorko Velikanje, ki je navzoče med drugim pozval, da »imejmo vero v prihodnost, kot takrat, ko je bilo treba z orožjem stopiti na branik domovine…«. Delegacija OZVVS je položila venec k spomeniku padlih borcev v drugi svetovni vojni. Za kulturni program je s svojim glasbenim nastopom poskrbel veteran Albert Lapajne. Zaslužene pokale in medalje pa sta najboljšim strelkam in strelcem podelila Zorko Velikanje in Vladimir Sedej. Športno in družabno srečanje vojnih veteranov se je nadaljevalo in se zaključilo s prijateljskem druženjem udeležencev.