VABLJENI NA POHOD »PO POTEH ENOT TO« IN NA SPOMINSKO SREČANJE NA DOMAČIJI NA BRKOVNIKU

Vabimo vas na pohod “po poteh enot TO Idrija” in spominsko srečanje, ki bosta v nedeljo, 4. septembra 2022. Posvečena bosta spominu na delovanje enot Teritorialne obrambe Idrija na tem območju med osamosvojitveno vojno v juliju leta 1991, predvsem vodov za ognjeno podporo iz 120. jurišnega odreda TO in Jurišnega odreda četne sestave (prej partizanskega bataljona). Obenem pa je pohod namenjen tudi spoznavanju tega lepega, a nekoliko odmaknjenega, predela naše domovine.
To je dogodek, ki smo ga pripravili že za 8. maja, vendar smo ga takrat zaradi slabega vremena odložili.

Program dogodka:
– Od 7:45 do 8:00. ure zbiranje pohodnikov v Črnem vrhu nad Idrijo (na parkirišču sredi naselja). Naprej se bomo peljali z osebnimi avtomobili. Zaradi omejenega prostora za parkiranje na Križni gori prosimo, da se udeleženci dogovorite za skupni prevoz.
– Od 8:00 do 8:45 ure prevoz v smeri Ajdovščine mimo Kamplca do Cenca in nato po makadamski cesti proti zahodu na območje Križne gore. Parkiranje v bližini domačije Gornji Žgavec (950 m n.v.). Vmes kratek postanek ob opuščeni domačiji Pri Kamplcu, kjer so bili med osamosvojitveno vojno nastanjeni nekateri pripadniki naših enot s protioklepnim orožjem.
– Od 9:00 do 12:30. ure pohod po Križni gori, mimo spomenika na kraju, kjer je nastala primorska himna Vstajenje Primorske, mimo nekaj opuščenih domačij, ruskega groba in grškega groba ter čez izredno razgledni Špičasti vrh (1128 m n.v.) do domačije na Brkovniku (1020 m n.v.).
V bližini domačije na Brkovniku so imeli od 9. do 20. julija pripadniki voda za ognjeno podporo položaj minometa 120 mm, ki je bil zaplenjen JLA.
– Od 13:00 do 14:00 kosilo, druženje.
– Od 14:00 do 15:00 spominska prireditev (pozdravni nagovori, obuditev spominov, zahvala domačinom, krajši kulturni program).
– Po 15. uri tovariško druženje in odhod domov po prosti izbiri
– Od domačije na Brkovniku nazaj do parkiranih avtomobilov je še pribl. pol ure hoje po cesti, ki bo označena z modrimi trakovi.
Trasa pohoda je dolga približno 7 km, nekaj manj kot tri ure čiste hoje. Na poti je nekaj manjših vzponov, edini večji pa je le neposredno na Špičasti vrh, nekaj več kot 150 višinskih metrov. Če bi se želel kdo temu vzponu izogniti, je možen obhod do Brkovnika po cesti.

Kdor bi želel priti na srečanje, ne bi pa želel ali mogel na pohod, se lahko pripelje na Brkovnik z avtomobilom. Skupni odhod z avtomobili bo ob 12:00 iz Črnega Vrha. Dostop po cesti bo od Cenca (nasproti odcepa ceste za Javornik) dalje označen z improviziranimi kažipoti in rdeče belimi trakovi. Od Črnega Vrha do Brkovnika je približno dvajset minut vožnje.
V primeru slabe vremenske napovedi ali drugih nepredvidenih omejitev bo prireditev prestavljena na drug primeren termin.
V vsakem primeru pa je potrebno upoštevati, da je na tem območju tudi ob lepem vremenu klima nekoliko hladnejša in da je velika možnost hladnega vetra.

Prijave na srečanje in pohod:
Prosimo, da se za pohod in srečanje (tudi če brez pohoda) prijavite čimprej, najkasneje pa do četrtka, 1.septembra. Pravočasna informacija o številu prijavljenih je organizatorjem pomembna zaradi logistične priprave dogodka. Če po prijavi ugotovite, da se ne boste mogli udeležiti, prosimo le, da to čimprej sporočite.
Ob prijavi navedite tudi, če pride z vami še kdo od svojcev ali prijateljev. Vabljeni so tudi mladi.
Za topli obrok je zaželen prostovoljni prispevek 5 EUR. Poravnate ga ob prevzemu hrane.

Naslov za vse prijave, sporočila ter informacije je Vlado Sedej, tel.: 041 360 840, e-naslov:
vlado.sedej@gmail.com.

Če bo potrebno, bomo nekaj dni pred srečanjem prijavljenim posredovali dodatne informacije.
Udeležba je na lastno odgovornost in le, če se počutite popolnoma zdravi.
Upoštevali bomo aktualna priporočila NIJZ (maske v zaprtih prostorih, razdalja, razkuževanje).

Za organizatorje:
Vlado Sedej, nekdanji poveljnik 120. JOd
Marko Mikuž, nekdanji namestnik poveljnika jurišnega odreda četne sestave (prej partizanskega bat.)
Rajko Gostiša, nekdanji poveljnik samostojnega voda za ognjeno podporo v odredu četne sestave
Janez Pivk in Vinko Sedej, nekdanja poveljnika voda za ognjeno podporo v 120. jurišnem odredu
Jurij Kavčič, predsednik OZ VVS Idrija-Cerkno