OHRANJATI SPOMIN NA ČLOVEKOLJUBNA DEJANJA SLOVENSKIH PARTIZANOV

Dobra stotnija pohodnikov se je v soboto 27.8.2022  udeležila 39. pohoda po poteh prenosa ranjencev iz partizanskih bolnišnic Pavla in Franja.  Pohodnike, ki so se na pot podali iz Želina pri Cerknem so vodili vodniki Planinskega društva Idrija, dogodke iz narodnoosvobodilne in osamosvojitvene vojne pa je med potjo predstavil vojni veteran Vlado Sedej. Pohodnike iz smeri Zadloga je vodil vojni veteran Marko Mikuž. Pohodniki pa so na Vojsko prišli tudi iz Tihe doline na Predmeji.
Dogodek je namenjen ohranjanju spomina na največjo humanitarno akcijo v drugi svetovni vojni na naših tleh, ki se je odvijala avgusta leta 1944 in v kateri so borci IX. korpusa prenesli ranjence iz bolnišnic Franji in Pavla na partizansko letališče Nadlesk pri Starem trgu na Notranjskem.

Veterani vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno, ki  so tudi med organizatorji pohoda, udeležbo na pohodu posvečajo tudi spominu na delovanje Učne čete Teritorialne obrambe Idrija, ki je ob sodelovanju dela Zaščitnega voda, v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991 v zbirnem centru 63. Območnega štaba Teritorialne obrambe Tolmin, na Vojskem skrbela za varnost prebeglih pripadnikov JLA.

Pohodniki in številni drugi udeleženci so se udeležili tradicionalnega srečanja ranjencev, osebja ter prijateljev bolnic Franja in Pavla, ki je potekalo na Hudem polju. Na spominski svečanosti, ki so jo počastili številni praporščaki veteranskih in domoljubnih organizacij, je udeležence pozdravil  predsednik Društva vojnih invalidov  Severnoprimorske Franc Anderlič, kot slavnostni govornik pa jih je nagovoril predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo general Ladislav Lipič. V naslednjem prispevku njegov nagovor v objavljamo v celoti. Svečanost se je nadaljevala s priložnostnim kulturnim programom.

V okviru dogodka sta potekali tudi spominska slovesnost ob odkritju  obnovljenega spominskega obeležja  Relejni kurirski postaji P-6 in spominska svečanost ob partizanskem grobišču na Vojščici.

 

 

Osrednja  in dobro obiskana spominska svečanost pa je potekala pri domu krajanov in gasilcev na Vojskem. Svečanosti so se ob prisotnosti praporščakov veteranskih in domoljubnih organizacij, pod  poveljstvom Jožeta Erjavca,  udeležili tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman, ki je bil tudi slavnostni govornik, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo general Ladislav Lipič, župana občin Idrija in Cerkno Tomaž Vencelj in Gašper Uršič ter državni svetnik Bojan Režun.

Proslavo na Vojskem so glasbeno obogatile pevke ženskega pevskega zbora Kanomlja, Marjetka Popovski in Žan Podobnik, z  zgodbami pod skupnim naslovom »Kanc vajske« pa članice KUD Planika Vojsko. Svečanost se je zaključila s primorsko himno Vstajenje Primorske.