DAN HRUMENJA MOTORJEV IN LETALSKIH UŽITKOV

V soboto 3. septembra 2022 je v letalski bazi Hinterstoisser v Zeltwegu v Avstriji potekal letošnji največji evropski letalski miting AIRPOWER22 pod geslom “Nad oblaki!”.
Letalski miting, ki ga organizirajo avstrijske oborožene sile skupaj s partnerjema Red Bullom in deželo Štajersko, si je ogledalo ogromno število gledalcev.

Med njimi je bil tudi poln avtobus častnikov, vojnih veteranov in drugih udeležencev, ki so v Zeltwig potovali v organizaciji Območnega združenja Zveze Slovenskih častnikov Idrija Cerkno in ob sodelovanju Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno.

 

V dobrih sedmih urah hrumenja letalskih motorjev ter različnih prikazov in letalskih vragolij v zraku, so si udeleženci ogledali okoli petintrideset letalskih prikazov in demonstracij avstrijskih letalskih sil, celotne flote Red Bullsa – Flying Bull s slovitim DC-6B ter mednarodnih vojaških akrobatskih skupin.

 

Med temi naj omenimo: Letalsko akrobatsko skupino Krila Oluje – Hrvaška (PC-9M); Patruille de Suisse – Švica (Northrop F-5 tiger); Flying Bulls – Avstrija (alpha jet), F-15 Demo Team Belgija, C-130 hercules, MiG-21 in drugi. Piloti teh skupin so z leti v formacijah od tri do devet letal skupaj, še posebej fascinirale gledalce.

 

Kot običajno je s svojim atraktivnim nastopom največ zanimanja in navdušenja gledalcev pritegnil nastop skupine Frecce Tricolori iz Italije (MB339PAN).

Dobre letalske spretnosti in pogum pilota, pa je v svojem nastopu predstavil tudi Pilatus Slovenske vojske PC-9M.

 

V zraku se pe predstavila tudi vrsta vojnih veteranov iz 2. svetovne vojne, kot so: Mustang, P-38, B25 Mitchel in prvi vojaški reaktivec Me-262. Prizorišče pa so preteli tudi že skoraj pozabljeni reaktivci, kot je švedski Draken, pa G-2 Galeb in MiG-15. Program je potekal neprekinjeno, organizacija je bila speljana brezhibno.

Na statičnem delu mitinga je bilo za ogled na voljo okrog 60 različnih letalnikov. Veliko zanimanja je bilo deležno Kitajsko transportno letalo Y-20, ki se je v Evropi predstavilo prvič. Bogata je bila tudi razstava civilnih razstavljavcev s področij letalske industrije, raziskav in poučevanja ter obsežen spremljevalni program na lokaciji letališča, vključno z muzejem vojaškega letalstva.