O POHODU PO KRIŽNI GORI IN SREČANJU NA BRKOVNIKU

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno je v nedeljo, 4. septembra 2022 izpeljalo še en pohod in srečanje v okviru programa obujanja spomina na delovanje enot Teritorialne obrambe Idrija v času osamosvojitvene vojne v juniju in juliju leta 1991.
Tokratni pohod po območju Mrzlega loga in Križne gore nad Colom ter srečanje na domačiji na Brkovniku sta bila posvečeni spominu na delovanje dveh manjših enoti, ki sta se na tem območju zvrstili v času od 7.7. do 20.7.1991.
Prvi teden (7.-14.7.1991) je bil to samostojni vod za ognjeno podporo iz jurišnega odreda četne sestave, ki je nastal med vojno iz pripadnikov partizanskega bataljona, ki je bil prej v rezervi JLA. Večinoma so bili to fantje in možje s črnovrškega območja,
Drugi teden (14. do 20.7.1991) pa je bil tu del voda za ognjeno podporo iz 120. JOd vodne sestave, ki je deloval v okviru TO Idrija od leta 1984 dalje.
Na Brkovniku je bil položaj posadke z minometom 120 mm, ki je bil v prvih dneh vojne zaplenjen v skladišču JLA. Na domačiji Pri Kamplcu ob cesti iz Črnega vrha proti Ajdovščini pa je bila v pripravljenosti enota s protioklepnim orožjem.
Skupina petdesetih pohodnikov je od domačije pri Zgornjem Žgavcu do svojega cilja na Brkovniku ubrala nekoliko daljše poti mimo nekaterih zanimivosti, ki jih poleg lepe narave skriva Križna Gora. Z zanimanjem prisluhnili pripovedim Marka Mikuža, Ivana Rudolfa in Vlada Sedeja ob spomeniku na kraju nastanka besedila primorske himne, ob znamenju pri domačiji Zavrh, pri ruskem in grškem grobu ter na Špičastem vrhu.

Na razglednih senožetih pri domačiji na Brkovniku jim je Hubert Kavčič iz prve roke nazorno predstavil takratne bojne položaje, naloge, dogodke ter vzdušje med teritorialci. To je bilo v nekaterih trenutkih še vedno napeto kljub temu, da se je vojno stanje že zaključevalo.

 

Na domačiji je pohodnike pričakalo še okrog dvajset drugih udeležencev srečanja, ki so se pripeljali z avtomobili ali prišli sami po drugih poteh. Še posebej pa je celoten dogodek počastilo 32 pevk in pevcev Mešanega pevskega zbora dr. Frančišek Lampe pod vodstvom dirigentke Katje Bajec Felc. V okviru kasnejše spominske prireditve je zbor s slovensko in primorsko himno ter dvema domoljubnima pesmima ponovno izpričal svojo vrhunsko kvaliteto.
Po krajšem počitku, okrepčilu in ogledu priložnostne razstave fotografij iz časa osamosvojitvene vojne so vse udeležence srečanja pozdravili Jurij Kavčič in Vlado Sedej kot predstavnika organizatorjev, gospodar domačije Janko Bezeljak ter Jožko Člekovič, predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Severnoprimorske. V nadaljevanju sta takratna dogajanja predstavila v živo Rajko Gostiša in Hubert Kavčič preko zapisa pa Vinko Sedej.
Ob koncu prireditve so kot ob drugih podobnih priložnostih nekdanji teritorialci in Območno združenje veteranov izrazili zahvalo domačinom, ki so jih v času vojne kljub tveganju gostoljubno sprejeli pod svojo streho. Žal ni več gospe Frančiške Bezeljak, ki je bila v času vojne gostiteljica naših fantov Brkovniku in tudi ne gospe Katarine Habe, ki je gostila fante na domačiji pri Kamplcu. Ta je sedaj opuščena.

Tako sta lahko Jurij Kavčič kot predsednik območnega veteranskega združenja in Rajko Gostiša kot eden od nekdanjih poveljujočih na tem kraju, zahvalno listino izročila le sedanjemu gospodarju na Brkovniku Janku Bezeljaku, ki je dogodkom v času vojne prisostvoval kot trinajstleten fant. Obenem sta se mu zahvalila tudi za gostoljubje ob tokratnem srečanju.
Udeleženci pohoda in srečanja so se družili v zelo prijetnem, sproščenem vzdušju, k čemur je veliko prispevalo tudi izredno lepo vreme.
Zapisal: Vlado Sedej