VABLJENI NA DVODNEVNI IZLET V BOSNO IN NA HRVAŠKO – V ŽELJAVO

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno v sodelovanju z agencijo Avantura, v soboto in nedeljo 1. in 2.10.2022  organizira dvodnevni izlet v Bosno in na Hrvaško.

PROGRAM IZLETA JE NASLEDNJI:

PRVI DAN: Na izlet se odpravimo z avtobusom iz Cerknega ob 04:45, nadaljujemo proti Želinu: 04:50, Pirhovi luknji: 04:51, Spodnji Idriji: 05:10, Marofu: 05:12, Idriji pred AP: 05:15, Godoviču: 05:35 in Logatcu: 05: 50 uri.
Skupaj nas čaka 6 ure dolga pot do hrvaško-bosanske meje pri prvem bosanskem mestu Velika Kladuša.

Po prehodu meje se nas bo pot peljala do vasi Ostrožac ob reki Uni.

Tam si bomo ogledali enega izmed najlepših gradov v Bosni, Ostrožac iz 13.stoletja.

 

Po ogledu nadaljujemo našo pot v mesto Bihać – center muslimanske večine na severozahodu države.

Ogledamo si staro mestno jedro s Kapetanovo kulo, deloma porušeno cerkvijo, džamijo Fethijo in mostovi čez reko Uno.

Dan zaključimo na robu narodnega parka Una – največjega narodnega parka v Bosni in Hercegovini, v eko selu Natura Art. Gre za etno kompleks zgrajen v stilu tradicionalne osmanske arhitekture neposredno ob reki Uni – eni izmed najčistejših rek v Evropi.
Zvečer imamo tradicionalno bosansko večerjo in nočitev v eko selu.

DRUGI DAN: Po zajtrku v eko selu se odpeljemo do meje med Hrvaško in Bosno, kjer si vzamemo čas za spoznavanje enega izmed največjih, najdražjih in najbolj skrivnih projektov nekdanje Jugoslavije – vojaško letališče Željava. Danes je od tega projekta, deloma vgrajenega v hrib Plješivica, ostal še celoten sistem vzletnih stez, podzemnih garažnih galerij in hodnikov ter eno izmed letal.

Po zgodovinsko obarvanem dopoldnevu se naprej odpravimo na Hrvaško, kjer obiščemo mestece Slunj oz. njegov stari del imenovan Rastoke. Gre za preplet tradicionalne hrvaške podeželske arhitekture in vode, ki teče med hišami v obliki potokov, brzic in slapov, zato ni presenetljivo, da Rastoke imenujejo tudi Mala jezera Plitvic.
Sledi vožnja do slovenske meje in naprej v Cerkno kamor prispemo v poznih večernih urah.
Cena izleta znaša 120 €/osebo (ob 40 udeležencih) in vključuje: avtobusni prevoz, nastanitev v Etno komplesku Natura Art (spanje v dvoposteljnih sobah), večerjo in zajtrk v Etno kompleksu Natura Art (ostali obroki hrane niso vračunani v ceni in se plačajo neposredno), vstopnine in vodenje po programu.
Ker bomo potovali preko državnih meja je obvezen tudi veljavni osebni dokument!

Prijave do ponedeljka, 19.09.2022, do 12:00 ure zbira Jože Erjavec na telefonski številki 041 421 090 ali po e-pošti joze.erjavec1@siol.net.
Ob prijavi udeleženci plačajo akontacijo v znesku 50,00 EUR, ki se ob morebitni odpovedi udeleženca ne vrača. Plačilo s plačilnim nalogom na naslov: OZ VVS Idrija Cerkno, Vojkova ulica 2a, 5280 Idrija, TRR: 1915 7500 5771 210, namen nakazila: izlet Željava. Lahko pa akontacijo v gotovini izročijo tudi predstavnikom OZ VVS. Drugi obrok bodo udeleženci plačali na avtobusu.

Bosna s svojo kulinariko, arhitekturo, tradicijo in preprostostjo ljudi v resnici ne pusti na cedilu prav nobenega obiskovalca. Nekdanje vojaško letališče Željava, ki je eden izmed najdražjih in najbolj skrivnih projektov nekdanje Jugoslavije – je prav tako vreden našega ogleda in spoznavanja. Zato na izlet povabite še prijatelje, znance in sodelavce, prostora bo zagotovo dovolj in dobra družba bomo!

Vljudno vabljeni!