RAVNANI TOPLO SPREJELI NEKDANJE TERITORIALCE

Letošnji pohod »Po poteh enot TO Idrija«, ki je v organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno in v sodelovanju s Kulturno umetniškem društvom Zora Ravne, ki je lansko leto praznovalo častitljivo 100 obletnico svojega delovanja, je potekal v soboto 8.10.2022.
S tem dogodkom so udeleženci obudili spomin na osamosvojitveno vojno 1991 in na delovanje nekdanjih pripadnikov Cerkljanske čete Teritorialne obrambe Idrija in 4. čete Jurišnega odreda Teritorialne obrambe Idrija na širšem območju Raven pri Cerknem.
Pohod, pod vodstvom Franca Hadalina, je dve desetini pohodnikov od blizu in daleč, začelo v Cerknem in ga nadaljevalo po trasi skozi Čelo in preko Spodnjih v Gornje Ravne.
Pred Kulturnim domom v Ravnah je pohodnike pričakala zajetna skupina nekdanjih soborcev in domačinov, ki so druženje nadaljevali s spominskim srečanjem nekdanjih pripadnikov Teritorialne obrambe Idrija.

Druženje so začeli z ogledom priložnostne fotografske razstave o »Bojni poti Cerkljanske čete TO Idrija in 4. čete Jurišnega odreda TO Idrija« ter o »Dosedanjih srečanjih nekdanjih Teritoriacev na Cerkljanskem«.
Sledila je spominska slovesnost na kateri sta navzoče nagovorila Gašper Uršič, župan Občine Cerkno in Jurij Kavčič, predsednik OZ VVS Idrija Cerkno. Prisotne pa je pozdravil tudi Brane Tušar, predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Idrija Cerkno.

O mobilizaciji enote, o njeni bojni poti in o aktivnostih, ki jih je na širšem območju Raven, v obdobju 7. do 13.7.1991 izvajala 4. četa Jurišnega odreda Teritorialne obrambe Idrija, kateri je poveljeval Marko Mlakar, je spregovoril tedanji komandir 1. voda Branko Pirih.

 

Stanislav Platiše tedanji poveljnik 1. voda Cerkljanske čete Teritorialne obrambe, kateri je poveljeval Dušan Obid, pa je orisal pot te enote od ustanovitve enote, preko številnih usposabljanj, do mobilizacije v juniju 1991 ter opisal delovanje enote v obdobju osamosvojitvene vojne za Slovenijo.
Nagovora predstavnikov obeh enot bomo objavili v enem od prihodnjih prispevkov.

V svojih nagovorih so se govorci domačijam in domačinom zahvalili za pomoč in gostoljubje, ki so ga v osamosvojitveni vojni nudili pripadnikom Teritorialne obrambe Idrija. Predsednik OZ VVS Idrija Cerkno Jurij Kavčič, pa je v imenu teritorialcev in veteranske organizacije, Matevžu Rijavcu predsedniku KUD Zora, ki je lastnik Kulturnega doma v katerem so med osamosvojitveno vojno bivali teritorialci, izročil tudi posebno zahvalno listino.

Svečanost je vodil Matevž Rijavec, priložnostni kulturni program je pripravil inštrumentalni duo Kulturno umetniškega društva Zora Ravne.

Spominski dogodek, katerega je organiziral Franci Ferjančič, se je nadaljeval s kosilom in prijateljskim obujanjem spominov do poznih popoldanskih ur.