ZANIMIVO, POUČNO IN ZABAVNO

Na avtobusni postaji v Cerknem nas je v soboto 5.11.2022 z avtobusom pričakala prijazna šoferka, ki se je na večerni zabavi z veterani tudi zavrtela. Tu nas je vstopilo prvih šest, na Želinu štirje kolegi iz PVD Sever Tolmin, nato pa vse do Črnega Vrha, kjer je kot trideseti vstopil še predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija Cerkno, Jure. Tu je bil tudi prvi postanek na naši poti, ki jo bomo prepotovali na današnji domoznanske ekskurziji.

Po pozdravu organizatorja Francija, razlagi programa in pozdravu predsednika, smo se preko Ajdovščine, Vipave in Krasa odpravili k veteranskemu prijatelju Jordanu Štreklju v Gorjansko pri Komnu.
Najprej nam je predstavil zgodovino vinogradništva na Krasu, kako se je spreminjala postavitev in razdalje med trtami, predstavil nam je nekaj znanih sort vina in svoja znamenita sorodnika Antona Štreklja, ki je bil slovenski kmetijski strokovnjak, publicist in pedagog ter dr. Karl Štrekelj, ki je bil slovenski jezikoslovec, slavist, publicist, etnolog in zbiratelj slovenskih ljudskih pesmi. Zatem nas je v kleti čakala degustacija terana in pršuta s še drugimi dobrotami.

Ob odhodu nas je že spremljal rahel mrak.

Zato smo si le delno ogledali Štanjel s poudarkom na znamenitem Ferrarijevem vrtu arhitekta Maksa Fabianija.

 

Zaključek je bil na Turistični kmetiji Birsa v Brjah pri Dobravljah, kjer smo ob večerji tudi zaplesali ob glasbi našega člana Alberta Lapajneta.
Vsi udeleženci in udeleženke so bili s celotnim programom zadovoljni. Dogovorili smo se, da bomo podobno zadevo ponovili prihodnje leto v soboto 11.11.2023 prav na Martinovo soboto. Pokrajinski predsednik Jožko Člekovič pa nam je že obljubil, da si bomo lahko ogledali končan Vojni muzej v vojašnici Vipava.
Franci Ferjančič